Velence

Velence

A romantika és a gondolák hazája

 

Velence, a lagúnák városa, az észak-olaszországi Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részénél elterülő mocsaras Velencei lagúnában két folyó, a Pó és a Piave között terül el. A város 118 kis szigetből áll, melyeket hidak és csatornák kötnek össze. Velencét gyakran hívják az Adria királynőjének, a fény- vagy víz városának, valamint élő múzeumnak is gyakran szokták nevezni.

 

A Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) Velence

 

Olaszország egyik leggyakrabban látogatott turisztikai helyszíne, amit elsősorban csodás elhelyezkedésének, rengeteg nagyszerű építészeti valamint művészeti látnivalójának köszönhet. Velence a lagúnáival együtt az UNESCO Világörökségének része. A csodás város a tengerszint emelkedése, a süllyedés és az elmocsarasodás miatt állandóan veszélyben van. A probléma megoldására kidolgozott számtalan próbálkozással inkább csak kisebb sikereket érnek el a szakemberek. Az évente több ízben bekövetkező magas vízállás, azaz az Acqua, elsősorban a téli hónapokban jelentkezik. Velence lakosai megszokták ezt a néhány óráig tartó jelenséget és természetesnek tekintik.

 

» Olcsó szállások Velence teljes területén

 

 

A város látogatására a legalkalmasabb időszak a tavasz és az ősz. A Velencei Karnevál ugyancsak kedvező időpont a város felfedezésére és megismerésére. Velence létrejötte nemcsak a természet, az ember munkájának is egyaránt köszönhető. A környezeti feltételek egyértelműen a természeti tényezők hatására alakultak ki.

A csodás lagúnák és szigetek a legutolsó jégkorszak óriási folyamáradatainak a tengerrel vívott összecsapásainak az eredményei. A lagúna 6-10 kilométeres szélességben ékelődik be a tenger és a szárazföld közé. A tengertől a Lido és a Pellestrina homokzátonyok választják el. A Porto di Lido, a Porto di Chioggia és a Porto di Malomocco csatornák kijárata vezet a tenger felé. A lagúna területe megközelítőleg 50 km2, vize általában a legtöbb helyen sekély.

Az 5 csillagos Hotel Danieli káprázatos beltere

Az 5 csillagos Hotel Danieli káprázatos beltere

 

Velence története néhány mondatban

 

Az 500 -as évekbeli zavaros népvándorlás sokakat arra kényszerített, hogy a lagúnák szétszórt szigetein telepedjenek le. Néhány száz év elmúltával nagy közösségekbe tömörültek, a szigetek egyre inkább benépesültek. A szigetek közötti keskeny sávok csatornákká szűkültek. Velence mai városközpontjában a Rialto szigeten alakult ki a város magja. A szigetek közösségei 697 -ben közös vezetőt választottak. Paulo Lucio Anafesto volt az első dózse. Ezzel kezdődött meg a Velencei Köztársaság 1100 éven át tartó külön élete. Százötven év alatt 20 dózse váltotta egymást Velence trónján. A város nagy tengeri hatalommá nőtte ki magát, a 9. században már az egész Keletrómai Birodalom területét uralták kereskedelmi téren. 827 -ben a Velenceiek hazahozták Egyiptomból Szent Márk evangélista hamvait. Az állam Szent Márk Köztársaságnak nevezte magát, az evangélista és az oroszlánja azóta Velence szimbólumává vált. Az 1797 -ben megkötött Campo Formió-i békekötés értelmében Bonaparte a Habsburg Birodalomnak engedte át Velencét. 1866 -ban a Habsburg Birodalom átengedte a Várost az Olasz királyságnak. Az 1920 utánni években Velencében nagy horderejű építkezésekbe fogtak. Megszületett a hatalmas kereskedelmi kikötő Magheránál és létrejött a kőolaj-finomító is.

 

 

Velence ma a művészet és a turizmus kedvelt célpontja és Olaszország legjelentősebb természeti és kultúrális látnivalója. A város népszerű és elválaszthatatlan sajátossága a gondola, amit a turisták nagy kedvvel vesznek igénybe.

 

Canal Grande - Velence a gondolák hazája

 

Velence nevezetességei

 

 • Szent Márk tér (Piazza San Marco): sokak szerint a világ legszebb tere. Itt található a Szent Márk székesegyház, a harangtorony és az óratorony. A székesegyház előtt a bronztalapzaton álló zászlórudak
  a 16. századból valók. A tér leghíresebb műemléke a Doge-palota, és a Correr-múzeum. A turisták a tér csodálata közben a galambok nagy rajával is találkozhatnak.
 • Szent Márk Székesegyház (Basilica di San Marco): építése 1063 -ban kezdődött és 1094 -ben került sor a felszentelésére. A templom eredetileg bizánci stílusban épült. Ez volt a Velencei Köztársaság legfontosabb reprezentatív épülete. Fontos találkozóhely és imahely szerepét is betöltötte.
 • Szent Márk óratorony (Torre dell Orologio): 1496 -ban épült. Az óratorony különböző nyelveken történő vezetéssel tekinthető meg.
 • Doge-palota (Palazzo Ducale): valaha a velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak volt a székhelye.
  1923 óta múzeum működik benne. A palota Velence legszebb látványossága, a gótikus építészeti stílus gyönyörű példája. Az úgynevezett “titkos túrák” alkalmával a palotán belül a látogatók megtekinthetik az egykori börtöncellákat, többek között a hírhedt Casanova celláját és a kínzókamrákat is.
 • Campanile harangtoron: a helyreállított Campanile székesegyház harangtornya. 98,6 méter magasságból 360 fokos kilátás nyílik Velencére és az ott húzódó olasz tengerpart szinte teljes szakaszára.
 • Canal Grande: a város fő vízi útja. A csatorna mentén több mint 170 gyönyörű palota és templom áll, amelyek a 13. és a 18. században épültek. A csatornán négy híd ível át. A leghíresebb a Ponte Rialto (Rialto-híd), ez Velence legrégibb hídja. A második legrégibb híd a Ponte dell Accademia, amelyet a Galleria dell Accademia képtárról neveztek el. A Ponte degli Scalzi 1934 -ben épült, az eredeti vashíd helyére. A csatorna felett átívelő legújabb híd a Ponte della Costituzione az (Alkotmány hídja). 2008 -ban épült az olasz alkotmány elfogadásának 60. évfordulójára.
 • Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri): Velence leghíresebb hídja, amely összeköti a Dózse palotát és a régi római börtönt. A hidat Lord Byron nevezte el. Úgy gondolta, hogy a börtönbe bevonuló rabok sóhajok közepette innen tekintettek utoljára a városra. Egy másik legenda viszont azt tartja, ha a szerelmesek megcsókolják egymást a híd alatt egy gondolán naplementekor, örökké egymáséi maradnak.
 • Santa Maria della Salute templom: a barokk építészeti stílus egyik legszebb alkotása.
 • Barbaro-paloták: a Barbaro család otthonai voltak. Az első gótikus stílusban épült, a második pedig a barokk jegyeit hordozza.
 • Ca’ d’Oro: a legszebb palota, gótikus stílusban épült 1428-30 között, a Contarini család otthona volt.
  Ma múzeumként működik.
 • Palazzo Barbarigo: a 16. században épült palota, ma muránói üvegbolt található benne.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Velencében

 

Hotel Danieli***** Velence szállás  Hotel Concordia**** Velence szállás  Hotel Casanova*** Velence szállás

 

» További szállások Velence teljes területén