Milánó

Milánó

Szállások és Látnivalók Milánóban

 

Milánó Észak-Olaszország legnagyobb, Róma után az ország második legnagyobb városa, Lombardia székhelye. A Lombardia régió nyugati részében, a Pó síkságon terül el. Milánót sokan Olaszország gazdasági fővárosának tartják, mivel az ország legnagyobb ipari központja. Világszerte hírnévnek örvendenek divat- és operaházai.

 

Belváros Milánó

 

Milánó története néhány mondatban

 

Milánó várost a kelták alapították, a település első neve Mediolanum volt. Időszámításunk előtt 222 -ben a rómaiak foglalták el. Később a császár Rómából ide helyeztette át a Nyugatrómai Birodalom fővárosát. A birodalom bukása után a város a Lombard Királyság része lett. A középkorban Milánó kedvező fekvésének köszönhetően jelentős kereskedelmi központtá vált. A 15. században a Sforza és Visconti nemesi családok uralma alatt az ország reneszánsz központjává nőtte ki magát. Később Lombard és Habsburg uralom alá került, majd az egyesült
Olasz Királyság része lett. Történelmi palettáján élénk és sötét színek váltakoztak. Háborúk, uralkodók és békeszerződések követték egymást, mindegyik rányomta bélyegét Olaszország és benne Milánó életére is.

 

» Olcsó szállások Milánó teljes területén

 

 

 

1870 -ben, miután a franciák kivonultak az országból, létrejött az egyesített Olasz királyság, amelynek fővárosa Róma lett. Milánó fontos kereskedelmi és gazdasági feladatokat töltött be. 1889 -ben Milánóban épült fel Európa első nagy áruháza. Az áruház 1918 -ban leégett, de hamarosan újjáépítették és a La Rinascente (Az újjászületett) elnevezést kapta. 1902 -ben létrehozták az első gazdasági és kereskedelmi iskolát, ami nemsokára Olaszország legtekintélyesebb kereskedelmi főiskolája lett. 1906 -ban nemzetközi kiállítást rendeztek Milánóban, ekkor épült fel a vásárváros, a Fiera Campionaria. A század elején Milánó volt az olasz szocialisták legfontosabb bázisa. 1914 -ben a városban indult útjára Benito Mussolini lapja. Az első világháború után a város fontos hadiipari központ volt. A két világháború között nagy léptékkel indult meg az iparosodás. A háború után maradt romok eltüntetése és a város újjáépítése gyors ütemben haladt.

 

Dóm tér Milánó

 

1946 májusában nyitotta meg kapuit a híres Scala. Sugárutak épültek, felépítették a két híres toronyházat, a Pirelli és a velasca toronyházakat. 1964 -ben forgalomba állították az első metróvonalat. A 20. század második felében Milánó divatipari világszinten központi szerepet töltött be. Milánó ma számos felsőoktatási intézménynek ad otthont, mezőgazdasági, művészeti, filozófiai, jogtudományi valamint természettudományi ágazatokban. Ezeken kívül vannak orvosi, gyógyszerészeti, politikatudományi valamint sport és általános szakot oktató egyetemei is. Milánó rengeteg történelmi látványossággal, építészeti örökségeivel, évente látogatók ezreit vonzza a városba.

 

 

 

Milánó legnevezetesebb látnivalói

 

 • Milánói Dóm: megépítését 1386 -ban kezdték és 1965 -ben, csaknem 600 év múlva fejezték be. 157 méter hosszú, 97 méter széles építmény. A homlokzata mintegy 56 méter magas. Kupolatornyának magassága 109 méter. A Dóm a világon a negyedik legnagyobb székesegyház. Az épület fehérmárványból készült a gótikus, a reneszánsz és a neoklasszikus építészeti stílusok ötvözésével. 135 tornya csodálatos látványt nyújt. A dóm téren tekinthető meg II. Viktor Emanuel lovas szobra és a Palazzo Reale, a királyi palota. A téren található még az érseki palota, a Palazzo Arcivescovile, valamint a modern művészeti képtár. A Dóm tér egyik kiemelkedő látnivalója a Gallerio Vittorio Emanuele II.
 • Teatro alla Scala: a világhírű operaház 1778 -ban nyitotta meg kapuit. Megépítését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színház épülete tűzvészben elpusztult. A Scalát ma is a világ jeles opera- és balettházaként tartják számon. Számtalan neves művész, mint Pavarotti vagy Maria Callas is felléptek az operaház színpadán.
 • Santa Maria delle Grazie templom: 1980 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Legjelentősebb ékessége Leonardo da Vinci festménye, az Utolsó vacsora, ami a templomot világhírnévre emeli. A mű történetének érdekessége, hogy a festőművész nem fejezte be a festményen Jézus alakját, mert magát méltatlannak tartotta erre a feladatra.
 • Basilica di Sant Ambrogio: Milánó egyik legrégibb és egyúttal legszebb temploma. Szent Ambrus építette.
  A templom kriptájában megtekinthetők Szent Ambrus ereklyéi.
 • Castello Sforzesco: a milánói hercegek korábbi rezeidenciája, jelentős építészeti alkotásnak számít. A 15. században Franceso Sforza építtette védelmi célból. Az épület a II. világháborúban súlyos sérüléseket
  szenvedett, de gyönyörűen helyreállították. Napjainkban múzeumoknak ad otthont. Számos látványos szépségű udvara közül a Cortile della Rocchetta a legszebb.
 • Pinacoteca di Brera: a világhírű képtár, Olaszország legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 18. században épült Palazzo din Brerában található. Elsősorban a barokk és a reneszánsz időkből származó
  festményeket gyűjtötték itt össze, de a 20. századi olasz festők munkái szintén helyet kaptak a képtárban.
 • Ambrosiana könyvtár és képtár: Milánó egyik fő kultúrális látnivalója. Az épületben nagyon értékes régi kódexeket, kéziratokat és ősnyomtatványokat állítanak ki. Az emeleten berendezett képtár többek között Leonardo da Vinci, Boticelli és Tiziano műveit mutatja be.
 • Leonardo da Vinci múzeum: Olaszország legnagyobb tudományos és technikai múzeuma, de természetesen a világhírű festőművész műveit is kiállítja.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Milánóban

 

Hotel Principe Di Savoia*****  Hotel Dei Cavalieri****  B&B Hotel Milano San Siro***

 

» További szállások Milánó teljes területén