Nürnberg

Nürnberg

 

 

Nürnberg németországi nagyváros, Bajorország szövetségi államban. München után Bajorország második legnépesebb városa, egyben Észak-Bajorország legfontosabb gazdasági és kultúrális központja. A város a Pegnitz folyó két partján terül el. A folyó Nürnberget kelet-nyugat irányban 14 kilométer hosszan szeli át, majd északon a Rednitz folyóba ömlik.

 

Nürnbergi vár

 

Nürnberg története néhány mondatban

 

A város története a legkorábbi írások alapján 1050 -ben kezdődött. Erről tanúskodik a III.Henrik német-római császár által kiállított Sigena okirat, amelyben Nuorenberc elnevezésen szerepel. Nemsokkal azután a nürnbergi vár már fontos katonai támasz volt. A vár alatti település megkapta a vásártartási jogot. II.Frigyes német-római császár állította ki a város számára a “nagy szabadságlevelet”, ami Nürnbergnek a szabad birodalmi város minden jogát biztosította. A várost 1427 -ig várgrófok kormányozták. A legtöbb német-római császár Nürnberget választotta tartózkodási helyéül. IV.Károly 1356 -ban itt adta ki a Német Aranybullát. Ennek a rendeletnek az alapján minden megválasztott császár az első birodalmi gyűlését itt volt köteles megtartani.

 

» Olcsó szálláshelyek Nürnberg teljes területén

 

 

Luxemburgi Zsigmond a város gondjaira bízta a koronázási jelvények megőrzését, ezeket egészen a 19. század elejéig itt őrizték. A város kiváló kézművesiparának és főleg a kereskedelmi szempontból nagyon előnyös földrajzi fekvésének köszönhetően virágzó fejlődésnek indult. A harmincéves háború alatt Nürnberg évekig hadszíntere volt az eseményeknek. A közelében zajló harcok nagymértékben meggyengítették a város gazdaságát. A háboró után Nürnberg adott otthont az úgynevezett “békevacsorának” (Friedensmahl). A békekötést több napig tartó vigasságok keretében ünnepelték a korábban egymással harcba álló felek. 1806 -ban Napóleon francia csapatai megszállták a várost, majd később átadták a Bajor Királyságnak. A 19. század folyamán a város Bajorország jelentős ipari központjává nőtte ki magát. 1835 -ben indult útjára a híres “Adler” gőzmozdony az első német vasútvonalon Nürnberg és Köln között. Az 1920 -as években Nürnbergben zajlott a nemzeti szocialisták első pártgyűlése. Ebben az időben vált a város iparvárosként a bajor szociáldemokrácia egyik fontos központjává.
A 20. században a városban zajlott a náci háborús bűnösök pere 1945 és 1949 között, ez az esemény mint “nürnbergi per” került be később a köztudatba.

 

 

Nürnberg számtalan gyönyörű és egyedi történelmi látványossága méltó arra, hogy minél többen lássák.

 

Delfin Lagúna, Nürnbergi Állatkert

 

Nürnberg legnépszerűbb látnivalói

 

 • Szent Lorenz-templom: a híres Lorenzer Platzon áll. A Pegnitz folyótól délre található. A középkori templomok minden jellegzetessége fellelhető a hatalmas építményen. Magas tornyaiból messzire hallatszik a kellemes harangjáték.
 • Szentlélek Ispotály: a Pegnitz folyó egyik szigetén áll a Heilig-Geist-Spital, azaz a Szentlélek Ispotály. Ezt az intézményt a szegény és idős emberek befogadására hozták létre még a 14. században. Érdemes megcsodálni az épület belső tereit, melyeknek egyikén látható a híres Hansel-kút.
 • Hauptmarkt: Nürnberg főpiactere. A pictéren áll a páratlan látványt nyújtó építészeti csoda, a Frauenkirche, Miasszonyunk temploma. A tornyát két oldalról “karok” fogják közre. A főtorony az érett gótika jellemző vonásait hordozza magán. A templom előtt álló kút faragványain a templom apró tornyainak mása látható.
  A Miasszonyunk templomtornyában van a híres zenélő óra, amely minden nap délben a hét választófejedelem tisztelgését mutatja be IV.Károly császár előtt.
 • Nürnbergi vár: azon a hatalmas sziklán magaslik, amelyről a várost elnevezték. A középkori századok alatt monumentálissá épült. A vár és környéke fontos turisztikai célpont.
 • Játékmúzeum: kiállítása rendkívül vonzó a felnőttek és gyermekek számára is. A felnőtt látogatók kellemesen nosztalgiázhatnak a bemutatott csodálatos gyűjtemény láttán.
 • Germán Nemzeti Múzeum: a művészet és a kultúrtörténet kedvelői számára látványos kiállítás.
 • Új Múzeum: a kortárs művészetek iránt érdeklődőknek nyújt kellemes élményt.
 • Szép kút: a kút medencéjét finom kidolgozású reneszánsz rács veszi körül. A rács dísze a híres aranygyűrű.
  A néphit szerint, ha az aranygyűrűt valaki háromszor megforgatja, annak teljesül a kívánsága.
 • Nürnbergi Állatkert: Európa legszebb tájállatkertje. Itt tekinthető meg Dél-Németország egyetlen delfináriuma.
 • Faszination und Gewalt-Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelande: ebben a dokumentációs központban láthatóak a nemzeti szocializmus időszakával kapcsolatos dokumentumok. Az intézmény nem csupán Nürnberg, a béke és emberjogok jelképe is. A Memorium Nürnberger Prozesse dokumentációs és információs helyszín 600 -as terme volt a helyszine a híres Nürnbergi perek folyamatának. Az itt látható dokumentumok bemutatják a perek előzményeit, lefolyásukat és az utóhatásukat is.

 

Nürnbergben nem csupán értékes történelmi emlékeket láthatunk. A kiterjedt sétálóutcák áruházaikkal gondoskodnak a turisták felejthetetlen vásárlási élményeiről. A fagerendás házakból álló kézműves udvar a Handwerkerhof kellemes sétákra, bámészkodásra és persze vásárlásra csábítja a turistákat. A belvárosban színvonalas éttermek óriási ételkínálattal várják látogatóikat. Nürnberg bár egy modern nagyváros, de mindmáig őrzi középkori hangulatát.

 

 

 

Kiemelkedő szálláshelyek Nürnbergben

 

Sheraton Carlton Nuernberg*****  Ramada Nürnberg Parkhotel****  Sorat Hotel Saxx Nürnberg***

 

» További szállások Nürnberg teljes területén