Dortmund

Dortmund

 

 

Dortmund az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb nagyvárosa, egyben a Ruhr-vidék legkeletibb részén fekvő város. Németország nyolcadik legnagyobb városa, az utóbbi években fejlődött modern metropolisszá.

 

Dortmund esti fényekben

 

Dortmund története néhány mondatban

 

Dortmundot, mint várost először 899 -ben említi a történelem. Már a 11. században a német birodalom területén vámmentességet élvezett. Ennek köszönhetően a kereskedelme nagyon hamar virágzásnak indult. A legenda szerint Dortmund felemelkedése Nagy Károly egyik alattvalójának Szent Reingoldnak köszönhető, aki Haimon van Dordogne -nak volt a gyermeke. A király és Haimon között háborúság volt, mivel az megölette a Haimon fivérek unokaöccsét. A háborúskodásnak az vetett véget, hogy Haimon a király nővérét vette feleségül. Reinold a Szentföldre menekült és szentéletű férfi lett belőle. Amikor hazatért az emberek fellázadtak ellene és agyonverték, holttestét a Rajnába dobták. A holttest a folyó felszínére került amit az akkor időkben a dortmundi vallásos emberek még csodajelnek tekintettek. A holttestet koporsóba tették, a targonca, amire a koporsót helyezték magától elindult és egészen Dortmundig gurult. Ahol megállt ott építették fel a Reinold-templomot és Szent Reinold lett Dortmund védőszentje.

 

» Olcsó szállások Dortmund teljes területén

 

 

A történelem tényei alapján a város eredetére a 4. századból származó leletek, aranyérmék utalnak. Egy, a 9. századból megmaradt okmány szerint a települést Trotmani néven ismerték. A településen hozták létre az egykori Karoling királyi udvart, aminek feladata a Hellweg védelme volt. A Hellweg a Rajnától a Weserhez és az Elbához vezető legfontosabb kereskedelmi útvonal volt. A Karoling udvarban a 10. és 13. század között többször is tartózkodtak német császárok és királyok. Később vásározó és piaci hellyé vált. 1220 -ban birodalmi helységgé fejlődött, szabad birodalmi és Hanza-város lett. Az 1387 és 89 -es évek között 21 hónapig tartó ostrom alatt Dortmund hanyatlásnak indult. Az ostromot a kölni érsek és szövetségesei indították a város ellen. A 19. század közepére indult újra erőteljes fejlődésnek. Később egyesült a környékbeli kisebb településekkel, így érte el mai kiterjedését.

Dortmund az elmúlt évtizedekben számos kutató cég, biztosítási intézmény, információs és oktatási intézmény, valamint kultúrális intézmény székhelye lett. A modernizáció ellenére Dortmund megőrizte és ma is hűen ápolja történelmi hagyományait. Lehetőséget kínál számos szabadidős kikapcsolódásra nem csupán lakosai, de az odalátogatók számára is. Berlin, Hamburg és Frankfurt mellett Dortmund is Németország egyik legnagyobb bevásárlóparadicsoma. A város legjelentősebb építészeti látványosságai a városközpontban található 13. és 14. században épült Petri és Reinoldi templomok.

 

Mária temploma (Marienkirche)

 

 

 

Dortmund legnépszerűbb látnivalói

 

  • Művészeti és Kultúrtörténeti Múzeum: a múzeum rengeteg műalkotásnak, festményeknek, képeknek, szobroknak, bútoroknak, kézműves termékeknek valamint textíliáknak ad otthont. A kiállítás az őskortól egészen napjainkig terjedő időszak művészeti alkotásainak tárlata. Itt található egy a római aranykincsekből álló kiállítás. A múzeum nagy becsben tartott értékei Dortmund híres művészének, Conrad von Suestnek gótikus stílusban megalkotott Madonna ábrázolásai.
  • Mária temploma (Marienkirche): 1170 és 1200 között építették, a román építészeti stílus gótikussá való átformálásával. A református templom nagyszerű példája az építészet korai időszakának. A második világháború alatt nagyon súlyosan megrongálódott. Felújítását csak 1959 -ben tudták befejezni. A templomot gyönyörű oltárok és szobrok díszítik. A látogatók számára minden hét csütörtöki napján ingyenes tárlatvezetés van.
  • Hohensyburg: Syburg urainak kastélya, Dortmundtól 16 kilométer távolságban található. A kastély 1100 -ban épült Ruhr-i homokkőből. 1287 -ben gróf Ebhard I.Mark támadása miatt részben megsemmisült. Ma is a vár romjai között áll egy 20 méter magas, nyolcszögletű torony a Vincke-torony, amely 1857 -ből való. Közelében egy háborús emlékművet emeltek, amely 1930 -ban került mostani helyére.
  • Dortmundi Állatkert: 1953 -ban alapították. Az állatkertben közel 230 állatfaj él. Rengeteg védett állatfaj, mint a zsiráfok, orángutánok, orrszarvúak és a tigrisek Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából kerültek az állatkertbe.
    A kert látogatás kellemes és nagyszerű lehetőség a gyermekes családok részére, egésznapos időtöltést biztosít. Az állatkert a Mergelteich utcában található, Dortmundtól mintegy 5 kilométerre délre.
  • Rózsakert: a Westfalen Parkban található, csodaszép, parkosított terület. A parkban több mint 3000 különleges növényfaj él, melyeknek illata betölti a környéket. Számtalan rózsafaj a világ más tájairól került a parkba. Nemesített rózsák, vadrózsák és egészen ritka rózsafajok is vannak a parkgyűjteményben.
    A Rosariumban egyébb fajta virágok is megtalálhatók. A Florian-kilátó a park közepén áll. Róla fennséges kilátás nyílik nemcsak a parkra, de a városra is.
  • Harenberg városközpont: 1994 -ben nyílt meg. A 73 méter magas épület Dortmund egyik legmagasabb épülete. 19 emeleti és két föld alatti része van. Körülbelül húsz vállalatnak ad ma otthont. Az épület számos építészeti díjat nyert, jelképe a Ruhr-vidéken végbemenő változásnak. Az egész régió számára kultúrális találkozóhelyként működik. Harenbergben találhatók a legjobb táncok, művészetek és zenék, amelyeket csak a Ruhr-vidék kínál.

 

 

Kiemelkedő szálláshelyek Dortmundban

 

Radisson Blu Hotel Dortmund****  Steigenberger Dortmund****  Hotel Königshof Hauptbahnhof Superior***

 

» További szállások Dortmund teljes területén