Berlin

Berlin

 

 

Berlin a Német Köztársaság fővárosa és egyben Németország egyik szövetségi állama, a Berlin-Brandenburg régió központja. Lakosainak számát tekintve az ország legnépesebb, kiterjedését tekintve pedig a legnagyobb városa. A német főváros lakosainak száma 3 és fél millióra tehető. Területe mintegy 891 km2. London után az Európai Unió területének második legnagyobb városa. Berlint követi Spanyolország fővárosa, Madrid.

 

Berlin esti fényekben

 

 

Történelme folyamán több esetben volt a német városok fővárosa. 1871-1918 között a Német Császárság, ezt követően a Weimari köztársaság, a Harmadik Birodalom, majd NDK, végül 1990 -től az egyesült Németország fővárosa. Berlin a politika, a kultúra, média és a tudomány szemszögéből tekintve Európa központja. A város jelentős közlekedési csomópont, Európa leglátogatottabb városainak egyike. Nemzetközi elismertségű egyetemei, operái, színházai, múzeumai, valamint neves kutatóintézetei vannak.

 

 

» Olcsó szállások Berlinben

 

 

A német főváros központja a Spree folyó partján fekszik, a Varsó-Berlin ősfolyamvölgyben. A folyó a belvárosban egy szigetet képezve kétfelé ágazik, ez a Múzeum-sziget. A Landwehr-, Lujza- és a Berlin-spandaui hajózási csatorna ugyancsak átszeli a várost. A csatornán mintegy 50 híd ível át. Leghíresebb a Schloßbrücke, 48 méter hosszú, széleit négy-négy márvány szoborcsoport ékesíti, melyek a katonai életet ábrázolják. Jelentős hidak ezenkívül még a Kurfürsten híd, amelynek ékessége a nagy választófejedelem ércből öntött lovasszobra. Ismert berlini hidak a Vilmos császár hídja, a Herkules híd, valamint a Belle-Alliance híd, amelyet 4 márvány szoborcsoport díszít. A folyók mentén Berlin területén néhány nagy tó található. Ismertebbek a Großer Wannsee, a Tegeler See és a Großer Müggelsee. A nagy tavak mellett a város területén néhány kisebb tó is található, amelyek népszerű nyári kirándulóhelyek, ilyen a Krumme Lanke.

 

 

Berlin története néhány mondatban

 

Berlin városi címerén egy fekete medve látható, ezüst háttérben, ötágú arany koronával a fején, ez a híres “Berlini Medve”. Berlin történelmének kezdete az i.e. 3. évezredhez vezethető vissza, amikor a város területén élők már földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. A 4. és a 6. század idején az ide érkező szlávok alapították meg Brandenburgot, felépítették az első falut a Teltow területen. Berlin a 13. század elején fontos kereskedelmi város volt. Az elkövetkező századokban a lakosság átélte a történelem mindenféle viharát, lázadásokat, a harmincéves háborút majd a két világháborút.

A II.világháború alatt Berlin óriási károkat szenvedett, 450 ezer tonna bombát dobtak le a városra. A zavaros és kemémy politikai események hatására 1949 -ben megalakult a Német Szövetségi Köztársaság és létrejött Nyugat-Berlin, fővárosának Bonnt tették. Berlin a Német Demokratikus Köztársaság fővárosa lett. Kelet Berlin szovjet megszállási szektor volt, ahol a munkakörülmények egyre rosszabbá váltak. 1953 júniusában a türelmüket vesztő munkások felkelést indítottak, ami sok halálos áldozatot követelt. Az NDK által 1961 augusztus 13.án létesített berlini fal, elválasztó zóna, a hidegháború kemény szimbólumává vált. A berlini fal keletnémet hivatalos elnevezése Antifschisstischer Schutzwall, azaz Fasisztaellenes Védőfal. A nyugati oldal elnevezése Die Berliner Mauer, azaz a Fal. 1961 és 1989 között létezett. Kelet Berlinből a nyugati városrészbe nagyon sokan próbálkoztak átszökni. Mivel a határörség tűzparanccsal rendelkezett, az átszökési kísérleteknek rengeteg halálos áldozata volt. 1968 -tól Nyugat Berlin a diákok által kezdeményezett felkelések központjává vált. 1989 -ben a hidegháború befejeződése után, a két német állam hivatalos egyesülését követően a fal legnagyobb részét lebontották.

 

Brandenburgi kapu

 

Berlint ma turisták tömege keresi fel. Ezt főként történelmi épületeinek, valamint különböző híres építményeinek köszönheti.

 

 

 

Berlini látnivalók

 

 • Brandenburgi kapu: 1788-1791 között épült, a német főváros egyik jelképe. Az oszlopos előcsarnok az athéni Akropolisz mintájára épült, 12 dór oszlopból áll. Tetején egy fogat látható, melyen Viktória a győzelem istennője áll. A kapu a Múzeumi-sziget és a berlini Dóm szomszédságában található.
 • Reichstag: a Brandenburgi kapu közelében található, a Kölni dóm után a leglátogatottabb épület.
 • Potsdamer Platz: egy kereskedelmi csomópont a város szívében. I.Frigyes porosz király elrendelésére építették.
 • Kurfürstendam: a város legismertebb bevásárló központja rengeteg üzlettel és étteremmel. Itt áll a Vilmos császár-emléktemplom.
 • Német Állami Opera: amelynek épülete rokokó stílusban épült 1743 -ban.
 • Hedvig-Katedrális: a Berlini Püspökség főtemploma.
 • Gendarmenmarkton: a 17. században épült francia dóm.
 • Checkpoint Charlie: a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a Vasfüggöny ideje alatt a berlini oldalon.
 • Rotes Radhaus: a berlini szenátus székhelye.
 • KaDeWe: Európa legnagyobb kávéháza, az Európa-centerben található, 22 emeletes épület. Tőle 3 kilométerre van a híres Tiergarten.
 • Alexanderplatz: a Spree sziget mellett található. Itt áll a város egyik nagy nevezetessége a Világóra. Közelében emelkedik a 368 méter magas tévétorony.

 

További látnivalók a Charlottenburg-kastély, a Spandau Citadella, Glienicke-kastély valamint az Olimpiai stadion.

 

 

Természeti látnivalók

 

 • Charlottenburgi park: Berlin legnagyobb palotájának a Schloss Charlottenburgnak parkja. A város legcsodálatosabb része, a rengeteg zöld növényzet és a 19. században épült gyönyörű palota vonzza ide a látogatókat.
 • Volkspark Jungfernheide: egy nyilvános parkerdő, amelynek bejáratánál két csodás medveszobor áll.
 • Plötzensee-tó: átlagos mélysége 3,5 méter, hossza mintegy 740 méter, a turisták és a hazaiak kedvelt szabadtéri medencéje.

 

Képek Berlin néhány látnivalójáról » ITT (Google+)

 

 

Kiemelt szálláshelyek Berlinben

 

The Westin Grand Berlin*****          Park Inn by Radisson Hotel Berlin Alexanderplatz****          Titanic Comfort Mitte Hotel***

 

» További szállások Berlin teljes területén