Székesfehérvár

Székesfehérvár

 

 

Székesfehérvár Dunántúli megyei jogú város, a Székesfehérvári járás székhelye, Budapest és a Balaton között nagyjából félúton fekszik. Székesfehérvár Magyarország egyik legnépesebb és legrégebbi, gazdag múlttal rendelkező városa. A város valamikor királyi székhely “koronázóváros” volt. Napjainkban legfőképpen gazdasági szempontból bír nagy jelentőséggel, mivel az ország egyik legfejlettebb nagyvárosa.

 

Székesfehérvár, Belváros

 

Kultúrális és sportélete híres és sokrétű. A város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy rendkívül gazdag történelmi múltját megőrizze és azt megfelelően mutassa be. Székesfehérvár belvárosában rendkívül sok műemlék található. A város nevének eredetére számtalan verzió utal. Közülük a legelterjedtebb és leginkább használatos a Királyok Városa jelző. Székesfehérvár szakrális hely, ahol a királyi koronázási jelképeket, a kincstárat és a levéltárat is őrizték. Itt tartotta a király az országos “törvénylátó” napokat. Érdekesség, hogy csak az a király lehetett az ország törvényes uralkodója, akit a fehérvári bazilikában koronáztak meg. Székesfehérvár megalapítója 972 -ben Géza fejedelem volt. A Gaja-patak és a Sárvíz által táplált mocsaras területből kiemelkedő négy sziget egyikének a helyén épült fel a mai város elődje. A fejedelem ide építtette kisterületű kővárát, amelyben később fejedelmi palota és egy négykaréjos bizánci stílusú templom is helyet kapott. Székefehérvárat igazi várossá Szent István emelte.
A várost a történelem, a különböző korok sokszor próbára tették, átalakították. A római korban a város területén keresztül vezettek a kereskedelmi utak a Móri-árkon és Veszprém környékén, végül a Balaton partjainál Adria és Itália felé.

 

» Szállásfoglalás Székesfehérvár teljes területén

 

 

A középkorban a város fontos egyházi jelentőséggel bírt, ami az ott működő “társaskáptalan-nak” volt köszönhető. Évente két alkalommal ott tartották a királyi törvénykezési napokat és az országgyűlést is. 1526 -ig 43 magyar királyt koronáztak és 1540 -ig 15 királyt temettek el Székesfehérváron. 1242 tavaszán a tatárok megpróbálták a várat körülvenni, ami sikertelen művelet volt. A 13. és a 15. századok között számtalan palota épült fel a város területén, ami ekkor valóban a virágkorát élte. A középkor végén Székesfehérvár történetében komoly törés következett be amikor 1490 -ben török kézre került. A török hódoltság idején a törökök a város gyönyörű templomainak nagy részét dzsamivá alakították, így a Szent Anna kápolnát is, melynek a tetején még ma is a török félhold díszlik. Hagyományaik szerint a törökök saját fürdőt is építettek, ennek ma már csak a romjai láthatók az úgynevezett Török Udvarban. A török uralom után 1688 -tól a város már nem nyerte vissza a középkorban tapasztalt jelentőségét.

 

Árpád Fürdő és strand Székesfehérvár

 

A 18. század végére mégis a vidék fontos kultúrális és kereskedelmi központjává vált. A külföldről érkező kereskedők és iparosok hatására az adminisztráció nyelve a német lett. A reformkori nemzeti öntudatra való ébredés hatására azonban a német betelepült lakosság fokozatosan beleolvadt a magyar nyelvű lakosság rétegébe. A két világháború közötti időszakban Székesfehérvár a városok rangsorában nagyon előkelő helyre került. Olyan szülöttei és védnökei voltak, akik a politikában és a kultúrális életben egyaránt vezető szerepet töltöttek be, így támogatni tudták a várost a fejlődésben. A második világháború után a fejlődés még nagyobb ütemben indult meg. 1989 -ben a Rász utcai Skanzen nagyszerű helyreállításáért Székesfehérvár megkapta a műemlékvédelem Európa-díját. 2013 -ban a Szent István emlékévvel Székesfehérvár további igyekezetet tett arra, hogy történelmi múltját becsben és tiszteletben tartva minél jobban megismerje és bemutassa azt nemcsak a lakosságnak, de az oda látogató turistáknak is.

 

 

 

Székesfehérvár számtalan nevezetes történelmi műemléke közül a legkiemelkedőbbek

 

  • Középkori Romkert-Nemzeti Emlékhely: a Szent István által felépíttetett királyi Bazilaka. A romkert ma nemzeti zarándokhely.
  • Szent István Királyi Múzeum: Magyarország egyik legnagyobb múzeumi gyűjteményét őrzi. A múzeumban Régészeti kiállítások, Évezredek kincsei kiállítás Fejér megye múltja kiállítás valamint Székesfehérvár középkori és törökkori történelméről szóló kiállítás található.
  • Budenz-ház Ybl gyűjtemény: Ybl Ervin művészettörténész gyűjteménye, állandó kiállítás.
  • Koronás Park: 2014 óta várja látogatóit, a középkori Magyarország életét és nagy alakjait mutatja be. Csodás élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.
  • Csók István képtár: a festő nagyszerű alkotásait mutatja be.
  • Fekete Sas Patikamúzeum: barokk épület, amelyben 1971 -ig a városi gyógyszertár működött. A múzeum 1973 -ban nyílt meg. A bútorok az egykori jezsuita rend fafaragó mestereinek munkái. Az állandó kiállíás mellett időszakos kiállítás a “Hónap tárgya” is megtekinthető.
  • Szent István Bazilika: a székesegyházat IV.Béla király alapította, ebben a templomban volt a koronázási ünnepsége.
  • Hetedhét Játékmúzeum: Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert csodálatos játékgyűjteményt mutat be.
  • A Bory-vár: a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben található épületcsoport.

 

Képek Székesfehérvár néhány látnivalójáról, műemlékéről » ITT (Google+)

 

 

A Bory vár

 

A Bory-vár

A vár érdekessége, hogy építője Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök gyakran saját kezével 40 éven
át építette. Az épület tervei nem rajzasztalon készültek hanem Bory tervei és fantáziája alapján. A Bory-vár jellegzetessége a nagymértékű vasbeton felhasználása. Vasbetonból készültek az ajtók, ablakok, kupolák, oszlopok, a korlátok és a lépcsők. A Bory vár kazamatájától a kilátótoronyig 30 méter a magasság. A váron hét torony magaslik, 30 termében szobrok, képek, műtárgyak és régiségek láthatók. A százoszlopos udvaron körbefutó folyosókon a magyar történelem jeles alakjainak, hősöknek, királyoknak, dalnokoknak szobrai állnak többek között Álmos ősvezér és Tinódi Lantos Sebestyén szobra. Az építész felesége Komócsin Ilona festőművész volt, akinek számtalan festménye megtekinthető a vár termeiben. A vár kápolnájában áll a Hitvesi szerelem szobra. A Bory család leszármazottai ma is nagy körültekintéssel gondoskodnak a vár fenntartásáról mindent az eredeti formájában megőrizve.

 

» Szállásfoglalás Székesfehérvár teljes területén