Keszthely

Keszthely

 

 

Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati részén fekvő város. 760 éves múltra tekint vissza. Gazdag ősi történelemmel és kultúrával rendelkező hely. Keszthely páratlan látnivalóival, sajátos épített és természeti értékeivel méltán kapta a “Balaton fővárosa” címet. A lenyűgöző városkép és a különböző történelmi korok örökségei egészen sajátságos hangulatot kölcsönöznek a városnak.

 

Keszthely gazdag kultúrtörténetével valamint több évszázadra visszanyúló iskolavárosi hagyományaival, változatos programkínálatával jelentős idegenforgalmi és szellemi központ. Hangulatos éttermei, kávézói, esti és éjszakai szórakozóhelyei ugyancsak hozzájárulnak ahhoz, hogy Keszthely és környéke biztosíthassa az odalátogató vendégeknek mindazt, ami egy kellemes nyaraláshoz szükséges. A város által kínált látnivalókon kívül a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton egyedülálló növény- és állatvilága is kellemes kirándulási lehetőséget kínál. Túraútvonalakon gyalogosan, vagy kerékpárral, ezenkívül lóháton is érdemes meglátogatni a Fenékpusztai római kori erőd romjait is. Érdekes élményt kínál egy környékbeli bortúra, vagy a Balatonon egy kellemes sétahajózás.
A Festetics-kastély kiállítása és Keszthely többi múzeuma viszont esős időben nyújthat egész napos programot a látogatóknak.

Festetics kastély, Keszthely

Festetics kastély

 

Keszthely város jellegzetessége a főterén álló, barokk stílusban épült városháza. Dísztermének mennyezetét gyönyörű falfestések díszítik. Az 1800 -as évek végén itt székelt a Mezőgazdasági Tanintézet. A századforduló után a Balatoni Múzeum kiállításainak adott otthont. Mai funkcióját az 1930 -as években nyerte el. Az egykori városháza épületének homlokzatát Kezsthely város címere díszíti. Az épület ma a Goldmark Károly Művelődési Központnak ad helyet. Keszthely nevezetes sétálóutcájának műemlék jellegű épületei közül a legrégibb a barokk stílusban épült Pethő- vagy Goldmark-ház. Ebben a házban született 1830 -ban Goldmark Károly a híres zeneszerző. A széles kapubejárón áthaladva a földszint és az emelet érdekes barokk árkádjai tárulnak a látogatók szeme elé. Az udvar végében áll a zsinagóga épülete, amely az eredeti Pethő sarki zsidóház helyén épült.
A homlokzatán komor feketemárvány obeliszk emelkedik.

 

 

» Foglaljon olcsó szállást Keszthelyen

 

Keszthely főterének végén áll a barokk stílusú Szentháromság-szobor. Háromszögletű talapzatán Szent Rókus, Szent Sebestyén, Szent Flórián és egy kis angyal szobor található. Magas korinthoszi oszlopának tetején
a hagyományos Szentháromság szoborcsoport ékeskedik. Keszthely legrégibb épülete a gótikus templom.
A szentély festményeit 1974 -ben fedezték fel, ezek a festmények Magyarország legnagyobb felületű gótikus freskói. A templomot Lackfi István nádor építtette. A nádor erősen megkopott vörös márvány sírköve ma a szentély falában látható. A szentélyben és a diadalíven a Festetics család síremlékei vannak elhelyezve. A 14. században a templomot Szűzanya, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. A templom előtt áll a milenium évében felállított Lackfi István nádor lovasszobra. A sétálóutcává alakított Kossuth Lajos utcát nemes anyagokkal, gránitlapokkal és bazalt-kockákkal burkolták. Számos műemlék jellegű és védettséget élvező épület található itt.

 

Keszthely nevezetessége az Uránia színház, az első városi mozi, 1910 után épült fel. Ötven év múltán az épületet lebontották, helyén új színház épült, amelyet a nyolcvanas években bontottak le. 2002 -ben avatták fel
a Balaton Kongresszusi Központ és Szíház épületét. Homlokzata ma is visszaidézi az eredeti épület stílusát.
Az épület jól beleilleszkedik a város képébe és hangulatába. A színház arculatát Schrammel Imre domborművei gazdagítják. Az épület nem csupán a hagyományos színházi feladatokat látja el. Konferenciák és egyébb sikeres rendezvények, kultúrális szórakozások, művelődés funkcióját is betölti. A professzionális hang és fény technika nagymértékben hozzájárul a rendezvények sikeréhez.

Keszthely - városi strand

 

A nyári szabadságukat Keszthelyen töltő vendégek számára a városi strand kellemes kikapcsolódást biztosít.
A strand legjellegzetesebb épülete a szigetfürdő. A Balaton partján felépült létesítmény funkciójában jól illeszkedik
a strandhoz. Érdekessége a Balaton alakú élménymedence. A nyári hónapokban itt üzemel a trópusi hangulatot megidéző, zenés fedett szórakozóhely a Viviéra. A városi strand nagyon igényes kiszolgáló egységekkel, több röplabda és strandfoci pályával, valamint egy modern játszótérrel várja a Balaton szerelmeseit. Az eredeti szabad strand helyén épült ki a Helikon strand. A kellemes öböl amelyet a strand fog közre, főleg azok által keresett, akik nyugodtabb kikapcsolódásra vágynak. A zámori városrész közelében épült ki a Libás strand. A strand közvetlen közelében tíz év óta üzemel a Phenix vitorláskikötő. A nyári estéken funky, latin és progressív zene szórakoztatja
a strandra látogatókat.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Keszthelyen

 

Admiral Hotel***-Panzió  Steinhaus Panzió  Muschel Panzió

 

Keszthely valóban élményekben gazdag, kellemes nyaralást ígér mindenkinek, aki nyugodt kikapcsolódásra, vagy akár aktív pihenésre vágyik.

 

» További 100 kitűnő szállás Keszthely területén