Városliget

A Városliget

 

A Városliget Budapest XIV. kerületében található. Budapest egyik városrésze valamint második legnagyobb közparkja. A Liget területe 100 hektár, amiből közel 81 hektár a park része. A parkban feltehetőleg 6500 fa áll.
A Városliget a főváros közkedvelt pihenőhelye, ezen felül kultúrális központja is. A Liget területén és a határai mentén nagyon sok nevezetesség látható. A Városliget alapításának ideje 1808-1811 közötti évekre tehető. Nebbien Henrik francia származású parképítő kertész 1810 -ben készítette el a Városliget rendezési tervét. Közel három évig dolgozott a terület aprólékos feltérképezésével, talajminták gyűjtésével. Felmérte és számbavette a liget fáit és bokrait.

Városliget, Budapest

 

A Városliget jellegzetes fája a platán. A jelenleg is álló legöregebb platánokat 1818 és 1830 között telepítették ide József nádor alcsúti arborétumából. A Városliget a reformkorban Városerdő néven volt ismert, ez a pestiek kedvelt szórakozóhelye volt. 1830 körül a Liget területén már volt céllövölde és csúszda. Különféle érdekes műsorokkal szórakoztatták a közönséget az erőművészek, birkózók és a kardnyelők. 1832 -ben megindult a Városliget felé Pest első omnibusz járata, aminek a Páva-szigeten volt az egyik végállomása. A későbbi években a Ligetbe kerültek Scalabrini József kötéltáncosai, miután a Szépítő Bizottság engedélye alapján felépült a tánchelyiség is. Az első állandónak szánt úgynevezett “mutatványos” bódét Wexlehner Sebestyén építtette 1838-ban. 1840-ben nyílt meg a Ligetben a Pesti Vízgyógy-gyógyfürdő és Edző intézet, amelyet Ivanovics András pécsi homeo-patikus orvos építtetett. A 24 szobával rendelkező intézet télen is működtetve volt. Mivel az intézet működtetése nem hozott nyereséget, ezért néhány évvel később be is zárták. 1842 -ben a fiatalon elhunyt József nádor leányának Hermina Amália Mária hercegnőnek emlékére önkéntes adományokból kápolnát állítottak, kedvenc sétahelyén a Városerdő keleti oldalán. Az építkezés nagy lendülettel indult ugyan, de a szabadságharc idején teljesen leállt. Hat évvel később 1854 -ben tovább folytatódott a Hermina kápolna megépítése. A kápolnát Scitovszky János hercegprímás szentelte fel 1856 szeptember 8.-án. A felszentelő mise alatt a magyar nemzet nagy büszkesége Liszt Ferenc személyesen vezényelte a “Vocal” című miséjét.

 

» Szállásfoglalás a Városliget közelében

Városligeti tó - Vajdahunyadvár

 

1855 -ben felépült egy újabb gyógyfürdő, ahol hidroterápiás gyógymódokkal kezelték a gazdagabbak betegségeit. 1861 -ben a Városliget tulajdonjoga visszaszállt a fővárosra. Néhány évvel később az Állatkerti részvénytársulat bérleti jogot kapott a Városliget egy meglehetősen nagy területére állatkert építése céljából. A mutatványosok az akkor Tűzjáték térnek nevezett területre költöztek. Ekkor már volt a Liget területén óriáskerék és néhány körhinta is. Itt építették fel a híres Barocaldi cirkuszsátrat és elkezdte működését a bábszínház is. A Városliget kocsi és gyalogútjai 1885 -ben épültek meg az Országos Kiállítás céljaira. Tíz évvel később ugyanott tartották meg az Ezredéves Kiállítást is. A Városligeti tó ekkor nyerte el végleges alakját. A Városliget épületei és fái a második világháború során súlyos károkat szenvedtek. 1975 -ben kezdték meg a Városliget felújítását. Ennek során három évvel később az Ajtósi Dürrer sor és a Dózsa György út mentén több játszóteret is átadtak a különböző korú gyerekek részére. A Liget jellemző növényvilágát a különféle értékes fafajok alkotják. Több szakaszban más és más emberek által voltak a Liget területére telepítve. Az idők folyamán azonban csaknem kipusztultak. Ma körülbelül 40-50 fafajta szépíti és tarkítja a Városliget parkjait és sétányait. A Városliget volt a világon az első nyilvános park, amely mindenki számára elérhető és végigjárható volt. Legfontosabb nevezetességei közé tartozik az Állat-és Növénykert, a Fővárosi Nagycirkusz és a Vidámpark.

 

 

Turizmus és szórakozás

 

A Ligetben található Európa legnagyobb gyógyfürdője a Széchenyi Gyógy- és Strandfürdő is. A Széchenyi gyógyfürdő 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik. A fürdőben különféle gyógykezelések és nappali kórház is működik. A Városliget csónakázó tavának keleti részén télen a Műjégpálya nyújt lehetőséget a korcsolyázásra.
A jégpálya felett átívelő hídon keresztül a látogatók eljuthatnak Vajdahunyad vára történelmi épületeihez. A Liget területén épült fel a Közlekedési Múzeum, a Repüléstörténeti és Űrhajózási gyűjtemény, a Mezőgazdasági Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum és Műcsarnok. A Repüléstörténeti Múzeumban tekinthető meg Farkas Bertalan magyar űrhajós Földre szálló űrkabinja. A Mezőgazdasági Múzeum a Vajdahunyad vár barokk stílusú kastélyában található. Világhírű trófeagyűjteménnyel várja az érdeklődő látogatókat. A Városliget területén rengeteg szobor, műemlék és emléktábla látható, többek között az Anna Lind emlékmű, Ronald Reagen mellszobra és Lugosi Béla szobra.

Széchenyi Gyógy- és Strandfürdő, Városliget

 

A Liget területén nem csupán a gyermekek, a felnőttek is szívesen látogatják az Állatkertet, ahol a Pálmaház és a Papagájlak, de ezen kívül az Akvárium, az Elefántház a Majomház, a Pápuaház és a Krokodilház is jó szórakozást nyújt mindenkinek. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő kedvelt szórakozóhely a Petőfi Csarnok. Tömegesen látogatott ifjúsági szabadidőközpont, különféle közösségi rendezvényeknek, koncerteknek ad otthont. A Nagycirkusz érdekes és izgalmas állat és artista műsorszámokkal szórakoztatja látogatóit. Vajdahunyad vára a román, gótikus, barokk és reneszánsz stílusú jellegzetességeivel nyújt szép látványt és kellemes kikapcsolódást.
A Városliget sok érdekességgel, látvánnyal, izgalmas rendezvényekkel várja az odalátogatókat! Egész napos szórakozást kínál akár hétvégi családi programokhoz is. A sok látnivaló, a kellemesen fárasztó séta után a látogatók felfrissülést találnak a nagyszerű éttermekben, kertvendéglőkben, szomjoltó sörsátrak alatt.

 

» Foglaljon olcsó szállást Budapesten a Városliget közelében

 

Budapest további nevezetességei: Budai vár, Margitsziget, Halászbástya, Citadella, Gellért-hegy