Halászbástya

A Halászbástya

 

A Halászbástya Budapest legismertebb műemléke. A Budai várban található, Budapest első kerületében.
A neoromán építészeti stílusban megépült kilátóteraszokról csodálatos és páratlan panoráma tárul a látogatók szeme elé. Ennek köszönhetően a Halászbástya a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok egyike.
A Halászbástya, a Hunyadi János út felől vezető lépcsőrendszere hármas tagozódású. Az északi és déli irányból kiinduló lépcsőszárnyak a Mátyás-templom felé vezető széles szabad lépcsőben egyesülnek. Ez a lépcső két
ágra válva az északi és déli bástyaudvarok szintjére vezet.

A Halászbástya és a Mátyás-templom csúcsa

 

A Halászbástya főhomlokzata a Dunával párhuzamosan húzódik. Ezt a szárnyat mellvédnek nevezik és mintegy 140 méter hosszúságú. A déli folyosó megközelítőleg 40 méter az északi pedig 65 méter hosszú. A díszes középső mellvédfal 35 méter. A Halászbástya csúcsos süvegre emlékeztető kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért hivatottak szimbolizálni. A hét vezér a honfoglalás idején 895 -ben a magyarok hét törzsének volt a vezére, azaz törzsfőnöke. A Halászbástyát a Mátyás-templom mögötti középkori bástyákkal megerősített várfal helyére 1895-1902 között Schulek Frigyes tervei alapján neoromán stílusban építették.
A bástya neve arra utal, hogy a középkorban a Mátyás-templom közelében volt a halpiac. A piacot határoló erődszakaszt szükség esetén a halászok céhe védelmezte. 1947 és 1948 -ban Schulek Frigyes fia Schulek
János vezette az erődegyüttes helyreállítási munkálatait. A Halászbástyát, Schulek építőművész főművét, három épületrész és több kisebb egység teszi szerves egésszé.

 

» Olcsó szállásfoglalás a Halászbástya közelében!

 

A lépcső három szakaszból épült meg. Az alsó kapuja jellegzetes díszítésű oromzattal rendelkezik. Itt helyezték
el a bástya földmunkái során felszínre került románkori templomból származó eredeti kőoroszlán domborművet.
A lépcsőfeljárat mindkét oldalán, három-három íves fülkemélyedésben Árpád kori harcosok szobrai állnak.
A főlépcső hét vezér szobrai közül négyet Franz Graf Mikula debreceni születésű, bécsi iskolázottságú szobrászművész faragta. A Szent István-szobor talapzata és oroszlánjai ugyancsak az ő nevéhez fűződnek.

Halászbástya Étterem - Kilátás Budapestre

 

A Halászbástya jellegzetessége az úgynevezett főtorony, amely alatt a teraszon Előd és Álmos vezérek szobrai hirdetik a régmúlt idők dicsőségét. A szobrok mellett címerpajzsot tartó oroszlán, valamint egy mitológiai alak, egy tátott szájú sárkány látható. A sárkány alakja a két alapító vezér alakjával megegyező stílusban volt kifaragva. A műemlékegyüttes nagy egységét a déli bástyaudvar és a hozzá tartozó országalapító Szent István lovasszobra alkotja. A szobrot Stróbl Alajos szobrászművész faragta 1903 -ban, az ünnepélyes leleplezésére 1906 májusában került sor. A szobor alapzatát Schulek építész tervezte. Az alapzatot domborművek díszítik, amelyek István király uralkodásának egy-egy nevezetes mozzanatát örökítik meg. Említésre méltó ezek közül a koronázási jelenet, a törvényhozási aktus bevezetése, valamint Bécs hódolatának ábrázolása. A hátsó és keleti oldalon a Mátyás-templom építését megörökítő jelenetsor látható. Stróbl a templomépítő alakjában magát az idősödő Schulek mestert örökítette meg.

 

A Halászbástya szerves részét képezi a Hunyadi János út széles fordulójánál felállított Hunyadi János-szobor
is. Schulek tervei alapján készült és a Halászbástya egyébb épületrendszerével harmonizáló egységet alkot.
Az alapzaton levéldíszes párkányzat látható, homlokzatán pedig a Hunyadi címer. Hunyadi János szobra közelében áll a Kolozsvári testvérek munkája, az 1373 -ban készült, a Sárkányölő Szent György-szobor bronz másolata. Az eredeti szobor ma a prágai várban található.

Szent István lovasszobra

 

A Halászbástya emlékműveinek együtteséhez tartozik Julianus-szobra. A szobor a bástya átadása után néhány évtizeddel később, az 1930 -as években került a helyére. A bronzszobor Julianus és Gerthardus barátot ábrázolja, akik II. Endre utasítására keltek útra, hogy felkutassák az őshazában maradt magyarokat. A szobor a Római iskola stílusára jellemző és egyben ennek a műfajnak kiemelkedő alkotása. A Julianus-szobor magassága két méter. A Halászbástya neoromán stílusú épületegyüttese művészettörténeti jelentőségű. A hazai eklektika legértékesebb és legékesebb építményei közé tartozik, az Országház és Operaház mellett. 1978 -ban a Halászbástya a Budai várnegyeddel együtt a világörökség részévé vált. Hazai és külföldi turisták ezrei látogatják, hogy megcsodálják műemlékeit és bepillantást nyerjenek Magyarország dicsőséges történelmének fontos momentumaiba.

 

Látogassa meg ön is a Halászbástyát… » Foglaljon olcsó szállást Budapesten!

 

Budapest további nevezetességei: Budai vár, Margitsziget, Városliget, Citadella, Gellért-hegy