Zágráb

Zágráb

 

 

Zágráb a Horvát Köztársaság fővárosa. Az ország északnyugati részén, a Medvednica-hegység déli lábánál, a Száva folyó bal partján fekszik. Zágráb lakosainak száma közel egy millió. A mai város területén már az őskorban laktak, de csupán a római korban kezdődött el a terület benépesedése. A város fontos folyami kikötő és kereskedelmi központ lett.

 

Zágráb, Horvátország

 

Zágráb története néhány mondatban

 

A középkorban 1094 -ben Zágráb városában alapította Szent László király a püspökséget és az úgynevezett Káptalandombon felépíttette a Szent István székesegyházat. Az újkorban a török időkben a főváros Varásdra került át. Az 1742 -es népszámlálás idején Zágráb lakosainak száma 5600 volt. Ekkor nagy kereskedelmi fejlődés vette kezdetét. Létrejöttek az első manufaktúrák. A horvát királyi tanács a fővárost ismét Zágrábba helyezte vissza. Néhány évvel később a városban több palotát is felépítettek. A 19. században felépült az első állandó színház. A század második felében Zágráb érseki székhely lett. Elkészült a neoromán stílusú Rektorépület, ami később a dohányüzemnek, majd az egyetemnek adott helyet. Ebben az időben épült fel az első kórház is.
A következő évtizedekben egyre nagyobb kultúrális és kereskedelmi fejlődés ment végbe, nemcsak Zágráb, hanem egész Horvátország területén.

 

» Szállások Zágráb teljes területén

Jelačič bán-tér

 

 

Zágráb területe három történelmi városrészből áll

 

Felsőváros: Zágráb egyik történelmi központja. A Káptalandombbal együtt a középkorban alapították. Ekkor épült meg a Szent Márk-tér, ami egykor piacként működött. Ma itt székel a horvát parlament, valamint a Szábor és a zágrábi városi közgyűlés. A téren áll a Szent Márk-templom, amely egy gótikus stílusú épület, a 14. században építették. A középkorból megmaradt a déli oldalán látható 12 apostol szobor. Tetejét a történelmi Horvátország és Zágráb címere díszíti, melyek a 19. századból származnak. A harangtorony ma is működő harangjait 1841 -ben helyezték el a toronyban. A Felsőváros második ismert temploma a Szent Katarina-templom. Mellette található
egy 17. században épült kolostor. Ugyancsk itt áll a Szent Klára kolostor, melyben ma a Zágráb Városi Múzeum működik. A Felsővárosban található a barokk stílusban megépült Rauch palota, ezenkívül a Raffay-palota, ami ma múzeum. Nevezetes turistalátványosság az Arany udvar és a várból megmaradt Kőkapu.

 

Káptalandomb: A horvát főváros másik történelmi központja. Itt található a zágrábi katedrális, a Mária Mennybemenetele Székesegyház. A Szent István kápolna a középkorban épült, a belseje gyönyörű gótikus freskókkal díszített. Az oltáron a Golgota látható. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. A téren a Kaptol utcában található a barokk stílusban megépített kanonok-kúria, a ferences templom és kolostor. A templom
mellett áll a Szent Ferenc kápolna, tőle nem messzire pedig a Szent Ivan Krstitelj-templom. A Felsőváros és a Káptalandomb között terül el a Dolac nevezetű piactér, amelyen a Szűz Mária templom áll.

 

Alsóváros: A modern Zágráb központja. Legnagyobb tere a főtér, a Jelačič bán-tér. Régen piactérként működött, ma a turisták kedvelt sétálótere. A téren áll Josip Jelačič bán szobra. Itt található a Kolmár-palota, amely ma a Horvát Irodalmárok Társaságának székhelye, valamint a Rado-ház. A tér nyugati oldalánál kezdődik Zágráb legismertebb bevásárlóutcája, az Ilica. A Petar Peradovič téren áll Peradovič szobra. Az Alsóváros elsősorban modern épületeiről és parkjairól ismert. Itt található a város Zöld patkó elnevezésű zöldövezete. A Zöld patkó nyugati részében terül el a Tito marsall tér, amelyen a neobarokk stílusú Nemzeti Színház épülete áll.
Az Alsóváros keleti részében terül el a Horvát Nagyok tere, a közelében pedig a Fasizmus áldozatainak tere.

 

A Kőkapu - A Szűz Máriát és a Gyermeket ábrázoló festmény

 

 

Egyébb jelentős látnivalók

 

  • Bánok palotája: a horvát alkirályok székhelye volt. Két barokk stílusú udvarházból áll. Ma néhány kormányhivatal működik benne, mint a bíróság és a levéltár.
  • Kőkapu: a középkori város keleti kapuja, napjainkban szentély. A legenda szerint az 1731 -es tűzvész ideje alatt a Kápolna farészei mind elégtek. A Szűz Máriát és a Gyermeket ábrázoló festmény csodával határos módon épségben maradt. Sokak szerint a festmény varázserővel bír, ezért az emberek folyamatosan virágokkal díszítik és a szentélybe járnak imádkozni. A Kőkapu nyugati oldalának homlokzatán egy karcsú lányszobor áll.
  • Lotrščak-torony: a 13. században épült a déli városkapu védelmére. Az itt álló ágyút több, mint 100 éve minden nap elsütik. A toronyból csodálatos körpanoráma tárul a látogatók elé.
  • Maksimir Park: 18 hektáron fekvő, csöndes, ligetes terület. 1794 -ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Angolkerthez hasonlóan alakították ki. A park legismetrebb épülete a Bellevue Pavilon, amely 1843 -ban épült. Ugyancsak itt található a Visszhang pavilon, valamint egy ház, amelyet a svájci falusi házak mintájára építettek.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Zágráb városában

 

Hotel Regent Esplanade Zagreb*****  Hotel International****  Palace Hotel Zagreb****

 

» További szállások Zágráb teljes területén