Zadar

Zadar

 

 

Zadar Észak-Dalmáciában, az Adriai-tenger partján egy, a tengerből kiemelkedő földnyelven fekszik.
A város neve az ősi indoeurópai nyelvből ered (lader), ami hullámzást vagy háborgást jelent. A rómaiak átvették
ezt az elnevezést, de az olaszok már a Zara alakot ismerték, akárcsak a magyar nyelv is. Végül a horvátok
saját nyelvükben Zadar névvé alakították át.

 

Zadar

 

Zadar címere egy fekete lovon ülő vitéz, aki arany páncélt visel sisak nélkül. A címer aranyszegéllyel van körülvéve. A fekete hajú vitéz fejét a szentekre jellemző aranyaura övezi. Jobb kezében lándzsát és zászlót tart, a bal kezében pedig egy pajzs látható. A híres Templomos lovagok vörös keresztje díszíti a pajzsot és a zászlót is.
A címer alja kék színű és a tengert ábrázolja. A vár színe fehér az égbolté pedig vörös. A három színnek ez a sorozata a horvát zászló színeivel megegyező.

 

» Olcsó szálláshelyek Zadar teljes területén

 

 

 

 

Zadar története néhány mondatban

 

Zadar története időszámításunk előtt a 9. században kezdődött. Az első település, a Libur megalapításával jött létre, ami az “illíreknek” volt köszönhető. Először a rómaiak foglalták el a területet. Később sok támadás érte a barbárok részéről, és az 5. században a keleti gótok uralma alá került. Zadarban a 4. és 6.század között oly mértékben terjedt el a kereszténység, hogy a 6. század végén a városnak már püspöke is volt. A 9. században a város Bizánc része lett, ebben az időszakban Dalmácia még nem volt egységes. A 10. században megalakult a Horvát Királyság, a zadariak a Madijevci család vezetése alatt elszakadtak Bizánctól. 1797 -ben a város nyolc évre a Habsburg Birodalom része lett. Később 1813 -tól 1918 -ig Zadarban osztrák uralom volt. Az első világháború végéig az Osztrák-Magyar Monarchia alatt állt. A második világháború végére a bombatámadások alatt a város nagy része elpusztult. Zadar 1947 -ben került Jugoszláviához. Dalmácia történelmi fővárosa, “horvát Rómaként”
is emlegetik.

 

Zadar esti fényekben

 

 

Miért válasszuk Zadart?

 

A város a csodálatos zadari riviéra központja, Horvátország egyik leglátogatottabb üdülőparadicsoma. Zadarhoz közel öt gyönyörű nemzeti park található. A Zadar környéki települések tengerpartja nagyszerű kirándulási célpont. A strandok az óvárostól északra terülnek el. A horvát tengerpart ezen szakasza többnyire kavicsos és a víz gyönyörű kristálytiszta. A leglátogatottabb strandok a Bamboo Beach Club, valamint a Diklo és a Borik. A várostól 16 kilométerre a Nin település közelében Zaton tengerpartja homokos-kavicsos. A strand 1,5 km hosszú és egy csodálatos lagúnában található. További Zadar környéki népszerű strand a Pinija vagy Punta Radman. A közelben épült ki a Nela Beach Club, ahol rengeteg a sportolási lehetőség. A Beach Club főleg a fiatalok körében népszerű. Esténként a zenés bárok is sok nyaralót vonzanak. Zadar óvárosa 500 méter hosszú és 1 kilométer széles félsziget. Itt tekinthetők meg nagyszerű műemlékei.

 

 

 

Zadar látnivalói, nevezetességei

 

 • Szent Donát templom: a 9. században épült korai román stílusban a római Fórum helyére, annak köveiből. 27 méter magas, jellegzetes hengeres formájú templom. Nyáron komolyzenei koncertek színhelye.
 • Forum: az egyik legszebb feltárt római főtér. Augustus császár idejéből származó fórum. Eredeti hosszúsága 90 méter, szélessége 45 méter. Korábban három oldalról márvány oszlopok szegélyezték.
 • Szent Anasztázia Székesegyház (Sv.Stosija): Dalmácia legnagyobb katedrálisa, amelyet a 9. században a bizánciak alapítottak. Egy kora kersztény bazilika helyén építették fel a római fórumra. Érdemes felmenni az 56 méter magas harangtoronyba, ahonnan gyönyörű a kilátás.
 • Szent Kersovan templom (Krsevan): a fórumtól keletre épült. Nevét a város védőszentjéről kapta. A Bencés rendiek építették 1000 előtt. A szentélyében 13. századbeli freskók, az oltáron római feszület látható.
 • Üvegmúzeum: világszerte egyedülálló múzeum. Az ősi üvegmúzeum, Muzej antičkog stakla, egy 19. századi palotában tekinthető meg. A római üveggyűjtemény több mint 2000 szépséges és érdekes üvegből áll.
  Az üvegek a Kr.e. 1. századtól a 15. századig terjedő időkből származnak.
 • Városkapu: reneszánsz stílusban épült, Michele Sanmicheli velencei építész munkája a 16. századból. A kapu mögött láthatók a városfal maradványai.
 • Kalelarga sétálóutca vagy Ramblas: hivatalos nevén a Široka ulica. Hangulatos, széles utca, a társasági élet központja.
 • Tengeri kapu: Michele Sanmichele építész munkája. Az építéshez római alapokat is használtak, melyek még ma is láthatók a kapuban. A tenger felöli oldalon látható Velence címerének domborműve.
 • Tengeri orgona: a rajta megtörő hullámok véletlenszerű harmonikus dallamokat hallatnak. Nikola Bašić tervezte, 2005 -ben nyílt meg. Csodálatos helyszín a hangulatos tengerparti sétákhoz és a naplemente látványában való gyönyörködéshez.
 • Nap köszöntése: szintén Nikola Bašić alkotása, az emlékmű 22 méter átmérőjű. 300 többrétegű üveglap alatt 10 ezer lámpa van elhelyezve. A lámpák a Nap energiájának köszönhetően sötétedés után tüneményes fényjátékot alkotnak.

 

Lenyűgöző kirándulóhelyek, (nemzeti parkok) Zadar környékén: a Krka, Plitvicei-tavak, Kornati, Starigrad-Paklenica, Dugi Otok-nemzeti parkok, valamint a Telascica Természeti Park. A Pag sziget a “bulizós” sziget, a fiatalabb korosztály kedvelt kiránduló helye, Zadarból egy hídon keresztül rövid egy óra alatt, kompraszállás nélkül elérhető.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Zadarban

 

Falkensteiner Hotel Adriana****  Hotel Kolovare****  Villa Vanilla****

 

» További szállások Zadar teljes területén