Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első nemzeti parkja, melyet azA Hortobágyi Nemzeti Park címere Országos Természetvédelmi Hivatal hozott létre 1973 -ban. A park 80 135 hektárnyi területen fekszik. 1999 novemberében az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén a Hortobágyi Nemzeti Park teljes területével a Világ Kultúrális és természeti Örökségeinek listájára került. A nemzeti park igazgatósága Debrecenben székel. A Hortobágyi Nemzeti Park érdekessége, hogy a park üzemelteti az ország egyetlen utasokat is szállító halastavi kisvasútját. A kisvasút a mesterségesen kialakított Kondás tónál végződik.
A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának természetvédelmi irányítása
alá tartozik Közép-Európa legnagyobb füves pusztáján a Hortobágyon lévő nemzeti park. Négy tájvédelmi körzetből és 19 önálló természetvédelmi területből áll.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park teljes területe bioszféra-rezervátum, a Ramsai-egyezmény alapján, a víz-élőhelyei nemzetközileg védett területek. A Hortobágyi Nemzeti Park olyan tájon fekszik, amelynek egyedülálló sajátos története, különlegesen egyedi növény és állatviága, sajátságos néphagyománya jellegzetesen magyar vonatkozású. A Hortobágyon a 19.században tudatos, tervezett vízrendezési beavatkozásokat hajtottak végre, szabályozták a folyókat és lecsapolták a mocsarakat. A 150 évig tartó török hódoltság idején elpusztult települések emlékét ma az egyes pusztarészek nevei őrzik. A Hortobágy területének felszínét a Tisza és annak mellékfolyói szinte tökéletes síksággá formálták. A hatalmas síkság közepén folyik a Hortobágy folyó.

 

Kisvasút a Hortobágyi Nemzeti Parkban

 

A Hortobágyi Nemzeti Park területe sík, néhol kisebb-nagyobb halmok emelkednek ki a felületén, ezeket “kunhalmoknak” nevezik. A kunhalmokat a rézkorban idevándorolt nomádok építették, őrhalmokként vagy temetkezési helyekként használták. A Hortobágy mocsaras területei a Sajó és a Hernád medrének változásai következtében alakultak ki. A terület nagy része szikes, alacsony fűvel borított legelő. A vidék többi részén mocsarak, holtágak, nádasok és halastavak találhatók. A Hortobágyi Nemzeti Park növényvilágát a tündérrózsa,
a boglárka valamint a békatutaj jelenléte jellemzi. A száraz pusztai részeket a sziki őszirózsa és a sóvirág díszíti.
Az ártéri erdők legnépesebb lakói a gémek. Rajtuk kívül élnek itt ragadozó madarak is mint a parlagi sas vagy a kerecsensólyom. Itt fészkel a pusztai ölyv is. A kunhalmokon él az ürge, a menyét és a hermelin. Magyarország legnagyobb madara a túzok ugyancsak itt talált magának otthont. A mocsarak és a halastavak gazdag vízimadár világnak biztosítanak megfelelő életkörülményeket. Több mint 330 madárfaj él ezen a területen. A vízi madarak vadászata az egész év folyamán szigorúan tiltott. A nyílt vízterületeken főként a kárókatonák, barna rétihéja és récék élnek. A sekélyvízű nádasok lakói a bölömbika és a nagykócsag. Az erdős területeken, a kidőlt fák korhadt rejtekeiben cincérfajok találtak otthonra. Előfordul itt a az erdei sikló és az erdei fülesbagoly is. A haszonállat tartás területén ma már elsősorban az ősi magyar szürkemarhát tenyésztik, emellett a rackanyájat és a mangalicát. Híres a hortobágyi magyar félvér lófajták tenyésztése valamint a parlagi baromfifajták, mint a fodros tollú magyar lúd tenyésztése. Nagyon jelentős a magyar pásztorkutyák a puli és a pumi, a kuvasz és a komondor tenyésztése is. A kuvasz és a komondor feladata a szállás védelme, a puli és a pumi pedig a nyájat terelik.

 

Hortobágyi Nemzeti Park - A Pusztai Állatpark

 

A Hortobágyi Nemzeti Park rengeteg érdekes programmal várja az odalátogatókat. Nem csupán a jellegzetes vidék, a különleges növény és állatvilág látványa tölti meg a lelket kellemes élményekkel. A Hortobágyi Nemzeti Park területén Látogatóközpont, Kézművesudvar, a park állat és növényvilágát bemutató természetrajzi kiállítás is sok érdekességgel várják a vendégeket. A Kézműves udvarban vásárlással egybekötött körzeti kézműves kiállítás látható, ahol a mesterségek művelői is bemutatják munkájukat. A Hortobágyi Nemzeti Park területén erdei iskolák működnek és vezetett túrákat is szerveznek. A híres hortobágyi Pásztormúzeum élőképekben és
archív filmeken, használati eszközökön keresztül mutatja be a pusztai világ sajátosságait és kultúrális elemeit.

A “Történelem útján” egy tematikus csárdaútvonal. Ez a túra az egykori Debrecen és Pest közötti állathajtó, kereskedelmi és postaútvonalként is szolgáló Sóúton vezeti végig az érdeklődőket. Több helyszínen mutatja be
a Hortobágy környéki csárdák és a pusztát benépesítő pásztorok életét és világát. A Hortobágyi Nemzeti Park nevezetessége a Kilenclyukú híd. A hídon keresztül haladva a Hortobágy folyó mentén a Pusztai Szafariparkba érkezik a látogató. A Hortobágyi Nemzeti Park széles és színes kínálat palettáján biztosan minden turista, természetbarát megtalálja a számára legizgalmasabbat és legcsábítóbbat.

 

Látogasson el Hortobágyra és gyönyörködjön ön is a Hortobágyi Nemzeti Park szépségeiben…

» Foglaljon olcsó szállást a Hortobágyi Nemzeti Park közelében

 

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont