Amszterdam

Amszterdam

 

 

Amszterdam a Holland Királyság fővárosa, azonban a király és a parlament Hága városában székel. Az Amstel folyó torkolatánál fekszik az IJ partján. A város nevének jelentése “gát az Amstelen”. Amszterdam az Északi-tengeri csatorna révén az Északi-tengerrel közvetlen összeköttetésben áll.
Az IJ régen az Északi-tenger egy nagy öblének, a Zuiderzeenek nyúlványa volt. Helyén 1932 -ben egy lezárással tavat hoztak létre. Ez a művelet tette lehetővé, hogy a város elkerülje a gyakori áradásokat.

 

Amszterdam, Belváros

 

Amszterdamot az Északi-tengerrel és a Rajna folyóval egy csatorna köti össze. Az IJ folyó az Ijssel-tó vizét vezeti a Noordzeekanal csatornán át az Északi-tengerbe. Amszterdam területe 219 km2, ennek egy ötödrészét az öböl, a csatornák, kikötőmedencék és a folyók vízfelülete teszi ki. A város sugárútjait és körútjait a csatornák alkotják, melyeknek hosszúsága 44 km. Amszterdam körülbelül 100 szigetre tagolódik, melyeket a csatornákon átívelő hidak kötnek össze. Emiatt méltán nevezik Amszterdamot a vizek városának, vagy Észak Velencéjének is. A város központjában található a Dam-tér. Az amszterdamiak általában könnyű faházakat emelnek, mivel a talaj ingatag és süppedős, puha homokréteg alkotja. A nagy mennyiségű víz ellenére a város ivóvize kevés, ezt az Északi-tenger part dűnéinek kútjaiból nyerik.

 

» Olcsó szállások Amszterdam teljes területén

 

 

Amszterdam népessége a 2014 -es januári népszámláláskor megközelítőleg 810 ezer volt. A zsúfolt fővárosban ma már alig van beépíthető terület, ezért folyamatosan fejlesztik az északabbra fekvő településeket is. Amszterdam címere a három függőlegesen egymás alatt elhelyezkedő Szent András keresztből áll. A történészek szerint a három kereszt a várost fenyegető három legsúlyosabb veszélyt jelképezi: a tűzvészt, az árvizet és a pestist. A címer alján egy felirat olvasható, “Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig”. Ez a város hivatalos jelmondata ma is, jelentése, “Vitéz, elszánt, könyörületes”.
Az oroszlánok a 16. században kerültek fel a címerre.

Amszterdam művészeti, kultúrális jelentősége vitathatatlan. Számos színháza és múzeuma van, a leghíresebb a Rijksmuseum, amely 1885 -ben épült. A múzeumban többek között Vincent van Gogh és Rembrandt festményei láthatók. Említésre méltó a Hajózástörténeti múzeum, valamint a Trópusi múzeum, melynek kiállításai a forró égöv témáira alapozódnak. A város híres történelmi épülete a Rembrandt-ház, valamint a Prinsengracht, ahol a német megszállás idején Anna Frank élt. Amszterdam világhírű sörfőző cégének múzeuma a Heineken múzeum, ezt az első Heineken sörgyár épületében rendezték be.

 

Rijksmuseum, Amszterdam

 

Amszterdam Hollandia egyik leghíresebb labdarúgó csapatának, az Ajax Amsterdamnak a bázisa. A csapatnak eredetileg az Olimpiai Stadion adott otthont. A 2000 -es labdarúgó Európa bajnokságra készülve adták át 1996 -ban az Arena stadiont. A stadion közel 52 ezer ülőhellyel rendelkezik, ezenkívül fedett lelátója, befedhető játéktere van. A játéktér alatt több mint 2000 férőhelyes parkolót hoztak létre. A modern létesítmény talán egyedi érdekessége, hogy alatta sűrű forgalmú autópálya vezet keresztül.

 

 

Amszterdam nevezetességei és látnivalói

 

 • Múzeumok: a legfőbb vonzerőt jelentik a turisták számára. Leghíresebbek a Rijksmuseum és a Van Gogh múzeum, amelyek évente több milliós forgalmat érnek el. Kifejezetten Amszterdamra jellemző a Szexmúzeum, vagy a Piros Lámpás negyedben található Hasis és Marihuána múzeum.
 • Dam tér: Amszterdam főtere, amelynek nevezetessége a Királyi Palota, ami a tér domináns épülete. Mellette áll a Nieuwe Kerk (Új templom), amely időszakos kiállításoknak ad otthont. A Hotel Krasnapolsky előtt 22 méteres szobor áll, amely a II. Világháborúban elesetteknek állít emléket.
 • Piros Lámpás Negyed: sok látogatónak okoz nagy meglepetést. Egyfajta szexuális vidámparknak is nevezik. Meglehetősen szép városrész, a híres piros lámpák fénye bevilágítja a csatorna mentén álló házakat és a hidak is piros fénnyel vannak kivilágítva. Amszterdam nagyfokú toleranciájáról ismert, ami alól nem kivétel a prostitúció sem. Az ablakok mögött “dolgozó” lányok legálisan működnek, adót is fizetnek. Sok diáklány ezzel keresi meg a tanulmányaihoz szükséges pénzt. Az utcában rengeteg peepshow, szexshopp és coffeeshop működik. Itt látogatható meg a Casa Rosso, a méregdrága szexszínház is. A környék nem a legbiztonságosabb, ezért a kíváncsiskodó látogatóknak mindenre oda kell figyelniük. A “lányokat” szigorúan tilos fényképezni.
 • Amszterdami csatornák: a csatornákon való hajókázás sok turista számára vonzó. A négy fő csatorna a Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht és a Singel.
 • Leidse tér: a város éjszakai életének központja. A városból idevezető Leidsestraat utcán azoknak érdemes szétnézni, akik vásárolgatni szertnek. Rengeteg coffeeshop, étterem, pub, színház és mozi található itt. Gyakran utcai zenészek, mutatványosok teszik hangulatosabbá a városnézést a turisták részére.
 • Rembrandt tér: a tér egykor vajpiacként működdött. Ma az éjszakai élet népszerű helyszíne. A téren megcsodálható Rembrandt szobra. Itt található a Tuschinski mozi, amely 1921 -ben Art Deco stílusban épült.
 • Vondelpark: Hollandia leghíresebb parkja, körülbelül 2 kilométer hosszú.
 • Rembrandt ház: egykor a híres holland festő lakóháza volt ma múzeumként üzemel.
 • Albert Cuyp piac: a legforgalmasabb amszterdami piac. Főleg szombatonként vonz rengeteg látogatót. Több mint 300 standja van. Egyik standjánál a magyar Gyulai kolbász és a Pick szalámi is megtalálható.
 • Waterloo téri piac: kifejezetten a turisták részére működtetik. Rengeteg használt holmi között válogathatnak az érdeklődők.
 • Virágpiac: a csodálatos holland virágok színes tömkelegével várja a látogatókat.
 • Madame Tussaud viaszmúzeum: számtalan híresség élethű képmása található meg a múzeumban. A turisták betekintést kaphatnak Hollandia történelmébe is.

 

Nagyfelbontású képek megtekintése Amszterdamról » ITT (Google+)

 

 

Kiemelkedő szálláshelyek Amszterdamban

 

NH Grand Hotel Krasnapolsky*****          Park Plaza Victoria Amsterdam****          Hampshire Hotel - Amsterdam American****

 

» További szállások Amszterdam teljes területén