Párizs

Párizs

 

 

Párizs a Francia Köztársaság fővárosa, az ország északi részén a Szajna folyó partján terül el. Párizs Európa legnépesebb városai közé tartozik. A város a világ fontos vezető kultúrális és gazdasági központja. Néhány jelentős ágazatra, mint a politikára, oktatásra, divatra, a szórakoztatóiparra, vagy akár a tudományra
és művészetekre irányuló befolyását figyelembe véve a világ négy legjelentősebb városa közé sorolható.

 

Párizs panoráma

 

A Region Parisienne az ország legfejlettebb területe és egyben a gazdaság központja. A Világ 500 elöljáró vállalatából 38 Párizsban székel. Jelentős nemzetközi szervezetek mint az ESA, az OECD és az UNESCO központja is Párizs. A stasztikai felmérések szerint a világban Párizs a turisták legnépszerűbb úticélja. Évente
több, mint 30 millió látogató keresi fel.

 

» Olcsó szállások Párizs teljes területén

 

 

 

Párizs története néhány mondatban

 

A város történelme az i.e. 4200 -ban kezdődött, amely korból már egy vadászfalu nyomaira bukkantak az 1991 -ben végzett ásatások folyamán. A későbbi korok történelme némi homályban maradt a történészek előtt. Párizs
a 4. században vette fel mai nevét a valaha ott élt “parisius” törzsről. A település a 11. században kezdett terjeszkedni a Szajna jobb partján. A következő századokban gyors fejlődésnek idult, fokozatosan királyi székhellyé vált. 1108 -ban VI.Lajos király, később II.Fülöp Ágost székelt a városban. II.Fülöp király uralkodása
alatt több jelentős létesítmény épült fel Párizsban, mint az első Louvre, ami akkor még egy erődítmény volt.
Felépült sok templom, köztük a Notre Dame székesegyház is. Létrejött a Sorbonn a legrégibb párizsi egyetem.
Párizs ebben az időszakban már jelentős kultúrális és kereskedelmi szerepet töltött be.

1789 -ben kitört a francia forradalom. A forradalmárok lerombolták a hírhedt börtönt a Bastillet. I.Napóleon-császár uralkodása idején Franciaország települései hatalmas változásokon mentek keresztül. Új utak, új városrészek, templomok épültek, ekkor készült el a város egyik nevezetessége a Diadalív is. 1889 -ben készült el az Eiffel-torony, 1900 -ban pedig megépült a párizsi metró. Az 1910 -es hatalmas árvíz a városban nagy pusztítást végzett. A II. világháború után Párizs nagy erővel kezdte meg újjáépítését, rohamosan feljődésnek indult.
Hatalmas üzleti negyedek születtek. Felépült a Park de la Villette, a Pompidou központ és a Tour Montparnasse, ami 209 méter magas.

 

Notre Dame

 

Párizs napjainkban egyike azoknak a hatalmas városoknak, ahol a legtöbb épített látnivaló található.
Főként ennek köszönhetően oly rendkívül kedvelt a turisták körében.

 

 

 

Párizs néhány csodás látnivalója

 

  • Eiffel torony: az 1889. évi világkiállítás alkalmára készült, ma a város legfőbb nevezetessége. 324 méter magas építmény, 3 emelete látogatható. A toronyból lélegzetelállító, csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.
  • Notre Dame: az Ile de la Citen található a Szajna folyó partján. A templom alapkövének letétele III.Sándor pápa nevéhez köthető. A gótikus stílusú épület több évszázadon keresztül készült, a korábban azon a helyen álló Szent István katedrális tervei alapján.
  • Louvre: a 12. században I.Ferenc és a Napkirály, XIV.Lajos palotája volt a hatalmas épímény. 1793 óta múzeumként működik. Több, mint 60 ezer m2 területen 35 ezer festmény, szobor, állandó- és időszakos kiállítás található. Évente közel 6 millió látogató keresi fel.
  • Diadalív: a Charles de Gaulle téren álló nevezetes emlékmű. Építését I.Napóleon rendelte el. A francia katonaság dicsőségét hivatott hirdetni. Július 14. -én, a franciák nemzeti ünnepén innét indul el a katonaság díszes felvonulása. Itt kezdődik a világ egyik leghíresebb sugárútja a Champs Élysée is.
  • Concorde: a Champs Élysée keleti végénél egy nyolcszögletű tér, a város legfontasobb, legnagyobb tere. Közepén egy hieroglifákkal díszített egyiptomi obeliszk áll. 1833 -ban került Párizs városába, Lajos Fülöp király állítatta 1836 -ban. A vörös gránitból készült oszlop magassága 23 méter, súlya mintegy 250 tonna.
  • Bastille: V.Károly építtette, eredetileg kapu volt. Később a város védelme biztosítása érdekében megerősítették. A százéves háború végén börtönként működött, amit a forradalmárok 1789 -ben leromboltak. Maradványai a mai Place de Bastillen vannak felállítva.
  • Opera: Charles Garnier építész tervei alapján 1762-75 között épült. A monumentális épület 11 ezer m2 területen fekszik, 2200 néző befogadására alkalmas. Mennyezetét egy több mint 6 tonnás csodálatos csillár díszíti. Kívül és belül szobrokkal, oszlopokkal, arannyal, kárpittal, valamint angyalokkal, nimfákkal gazdagon díszített épület.
  • Disneyland Paris: a világ egyik legnépszerűbb vidámparkja, amely 1992 -ben a híres The Walt Disney Company által jött létre. A park ahogy a gyermekek, ugyanúgy a felnőttek részére is különleges élményt nyújt. Látogatóinak száma évente mintegy 15,5 millió főre tehető. A Disneyland Paris ennek köszönhetően vált Európa leglátogatottabb vidámparkjává.

 

Képek Párizs néhány látnivalójáról » ITT (Google+)

 

A csodálatos nevezetes látnivalókon kívül, a város környékén több kastély is található, melyek mind érdemesek a megtekintésre. Ezek a Versailles-i kastély, a Saint Germain kastély, a Monte Cristo kastély valamint a Fontainebleau-i kastély.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Párizsban

 

Citadines Suites Arc de Triomphe Paris****   Hotel Du Louvre, a Hyatt Hotel*****   Hotel Louvre Bons Enfants***

 

» További szállások Párizs teljes területén