Marseille

Marseille

 

 

Marseille Párizs után a Francia Köztársaság második legnagyobb városa. A Dél-Franciaország Provence tartományában, a Földközi-tenger partján terül el. A Földközi-tenger legnagyobb és egyben Európa ötödik legnagyobb kikötője. Marseillen megy keresztül Franciaország forgalma. A Szuezi csatorna megnyitása után olyan gyorsan fejlődött az ország kereskedelmi forgalma, hogy a kikötőt nagy mértékben ki kellett bővíteni.

 

Marseille

 

 

Marseille története néhány mondatban

 

Marseille története Kr.e. 600 -ban kezdődött, Izmír görög hajósok hozták létre Masszalia néven. A kezdeti időkről csupán legendák maradtak fenn az utókor számára. Az őslakosok a későbbiekben szövetségre léptek az etruszkokkal, a karthágóiakkal, majd a kelta fenyegetettség miatt a rómaiakkal is. Ezt követően a kereskedelem nagyon fellendült, a Masszaliak a közvetítő szerepét töltötték be a gall és a római piac között. Masszali Julius Caesar uralkodása alatt elveszítette függetlenségét, egy polgárháborúban a vesztes oldalra pártolt. 1348 -ban Marseille kikötőjéből indult a “fekete halál” pusztítása Európában. A búbópestis az emberiség legpusztítóbb járványa volt. Két évig terjedt és fertőzött, az európai népességnek csaknem a hatvan százaléka pusztult el. A 19. században a francia gyarmatosítás alatt gyorsan fejlődő ipar fellendítette a tengeri kereskedelmet is, aminek következtében Marseille is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Marseille adott otthont 1906 -ban, majd 1922 -ben az első sikeres francia gyarmati kiállításoknak. 1962 -ben százezrek települtek haza Algériából a városba, akiknek elkeseredett sorsa nagyban meghatározta a város közhangulatát.

 

» Olcsó szálláshelyek Marseille bármely pontján

 

 

 

Ma Marseille virágzó iparral és kereskedelemmel dicsekedhet. Legfontosabb ipari ágazatai a szappangyártás, az olajkészítés, amihez több őrlő malom áll rendelkezésre. A cukorfinomítás, a bőrgyárak, vasöntés, valamint a réz- és egyébb fémöntés szintén magas színvonalon történik. A hajógyárak és az ezzel összefüggő iparágak a legmodernabb feldolgozási technikákkal üzemelnek. Fontos megemlíteni ezeken kívül a tésztagyártást, a likőrgyártást, valamint a petróleumgyártást és a gyertyagyártást is. Marseille zongoragyártása egész Európában elismerő hírnévre tett szert.

 

Palais de Longchamps

 

 

Marseille két városrészre oszlik. A régi városrész szűk, kanyargós utcákból áll ahol leginkább a szegényebbek laknak. Az új városrészben sok hatalmas, palotára emlékeztető épület áll. A város sok nevezetességet megőrzött a régi időkből. A kikötőváros 27 hektárnyi területen fekszik, öble téglalap alakú. A rakpartokat XII. és XIII. Lajos király építtették. A rakpartok hosszúsága együttesen csaknem 3,5 kilométer. A múlt században kezdődött meg a Joliette medence kialakítása. Az öböl vizén ma rengeteg halászbárka és luxushajó látható. A Szent Miklós-erődből (Fort Saint Nicolas), ami egyik oldalról szegélyezi az öbölt, csodálatos látvány nyílik az egész öbölre. Másik oldalán emelkedik a Szent János erőd (Fort Saint Jain). Az öböltől nem messzire áll a Városháza, a Cathédrále de la Major, közelében pedig a Hotel de Ville. Marseille püspöki székhely. A régi katedrális legnagyobb részét mára lebontották. A 19. században egy bizánci székesegyházat építettek a helyére.

 

 

 

Marseille legnevezetesebb látnivalói

 

  • Szent Viktor kolostor: a kereszténység idejéből megmaradt katakombáiról ismert.
  • Notre-Dame de la Garde: 1893 -ban szentelték fel. A neobizánci stílusú székesegyház magasan emelkedik a város fölé. Gazdag belső díszítései miatt világhírű.
  • Szent Mihály-templom: gótikus stílusban épült, 4000 ember befogadására is alkalmas székesegyház.
  • Palais de Longchamps: kiemelkedő épület, Espérandieu műépítő építette. Gazdag természetrajzi gyűjteménye lenyűgöző. Hatalmas kupolája alatt egy gyönyörű szökőkút található. Termeiben David de Angers és Ramey híres szobrai és reliefjei láthatók.
  • Puget: igazságügyi palota, csodálatos szobrokkal dicsekedhet.
  • Arc de Triomphe: egy régi görög templomról mintázott börze.
  • Borbélymúzeum: érdekes régiségek gyűjteményét tárja a látogatók elé.
  • Természetrajzi Múzeum: híres olasz mesterek műveinek tárlata.
  • Prado: négy kilométer hosszú sétálóutca, a Place Castellane tavat köti össze a tengerrel.
  • Boulevard de la Madeleine: a város legforgalmasabb utcája.

 

Marseilleben csillagvizsgáló, valamint botanikus kert és állatkert is található. A kellemesen fárasztó városnézés után a helyi ínyencségeket kínáló éttermek várják a látogatókat. Izgalmas gasztronómiai élmény megkóstolni Marseille specialitását és büszkeségét, az olíva olajjal és sáfránnyal, valamint fokhagymás krémmel ízesített halászlét, a Bouillabaisse-t. Ennek a valóban ízletes halászlének egy darabka szárított narancshéj is tartozéka.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Marseilleben

 

InterContinental Marseille Hotel Dieu*****  Mercure Marseille Centre Vieux Port****  Alex Hotel***

 

» További szállások Marseille teljes területén