Egri vár

Az Egri vár története

 Eger legnépszerűbb látnivalói

 

Eger város jelentős történelmi múlttal rendelkező, híres épülete az Egri vár. A vár az 1552 -es török ostrom eseményének emlékeit őrzi, amikor
a méltán hősként emlegetett Dobó István várkapitány, embereivel visszaverte az Oszmán Birodalom túlerővel bíró seregét.
A Bükk hegység déli lábánál az Eger patak fölötti Várhegyen az ásatások bizonysága szerint már a 11. században egy román stílusban épült rotunda állt. A rotunda falait sárba rakott kövekből építették. Ez a körtemplom az Egri főegyházmegye épülete volt. A templom keleti részén egy patkó alakba kanyarodó szentély épült.
A körépítmény közepén lévő sírhely a régészek és történészek szerint az első püspök székhelye volt.

Az Egri vár

 

Az egyházi épületek eleinte nem voltak erődítménnyel körülvéve, mivel az egri püspök nem Egerben hanem a felsőtárkányi Várhegy hatalmas erődítményében talált menedékvárra. A tatárok ezt az erődítményt teljesen lerombolták. A tatárjárás után a vár pótlására az egri templomot magas kőfalakkal vették körbe. Ebből a templomból a századok folyamán alakult ki az Egri vár, amely a magyar történelemben döntő szerepet játszott.
A 13. században az Egri vár csak egy kisebb, jelentéktelen erőd volt. Az első körtemplomot Szent János evangélista tiszteletére építtetett román
stílusú székesegyház követte, amelyet Szent László király emeltetett. A 14. századról szóló krónikák alapján a várat Szent János várának nevezték.
A hódító Oszmán Birodalommal szembeni védekezés céljából a 16. században alakították ki a külső és belső részekre osztott végvárrendszert.

 

Az Egri vár élére 1548 -ban Dobó Istvánt nevezték ki. A várkapitány lefgontosabb feladatának azt tartotta, hogy a végvárat a lehető legjobban megerősítsék a török támadások visszaveréséhez. Nagyban megnövelte a várőrség és a felhasználható hadi eszközök számát is. A hódító török hadjáratot Kara Ahmed vezír, Szokoli Mehmed rumélia valamint Hadim Ali beglerbég vezették és irányították. Az egyesített török hadak 1552 szeptemberében ostrom alá vették az Egri várat. Az ostromot a felkészült várvédők sikeresen visszaverték. Az ostromló seregek visszavonulása után a vár alól, a várfalak túlnyomó többsége nagyon súlyos károkat szenvedett. Évtizedeken keresztül tartott a várfalak megerősítése, újjáépítése. A védműveket korszerűsítették a helyőrség létszámát hétezer főre emelték.

Az Egri vár látogatása

» Szállásfoglalás Eger városában

 

Békeidőben osztrák tüzérek védték az erődítményt. Ennek ellenére 1596 -ban a több nemzetiségű helyőrség rövid csatározás után ismét a törökök kezére adta. Az Egri vár ekkor III.Mehmed török szultán uralma alá került. A török hódoltság 91 éve alatt a törökök fenntartották és nagyban bővítették az erődrendszert. Végül 1687 -ben az Egri vár a Habsburg ház tulajdonává vált. Néhány évvel később a császári haditanács a külső vár védőrendszerét felrobbantatta. Ennek következtében a későbbi kuruc szabadságharcban már csupán a belső vár volt kisebb fontosságú. Az Egri vár dicsőségének színhelye lassan hanyatlásnak indult, hadászati szerepét végleg elveszítette. A falait fokozatosan bontották, a köveit szekerekkel hordták el a városban kezdődött építkezésekhez. Mindezeknek az 1862 -ben megkezdődött régészeti ásatási munkálatok és a felújítás vetett véget.

 

Az egri hősök örök dicsőségét az Egri vár napjainkban is méltón őrzi. A várudvarban számtalan történelmi emlék és épület áll, melyeket érdemes az ide látogatóknak végigjárni, megtekinteni. Az Egri vár főbejárata délkeletre a Dobó tér felé nyílik. A belső vár falánál emelkedik a Varkoch-bástya. Tőle keletre található a Hippolyt-kapu. A kapualjban kialakított ülőfülkékben megpihenhetnek a várlátogató vendégek. A Gergely-, Sándor-, Zárkándy-, Tömlöc-, valamint a Dobó-bástya és a Földbástya, mind-mind falaikba zárva őrzik a dicső történelmet.

 

Az Egri vár északnyugati szakaszán áll a régi Püspöki palota. Földszintje gótikus, az emeleti része pedig reneszánsz stílusban épült. Egyik földszinti termében tekinthető meg Dobó István vörös márványból készült sírköve, amit az egri hősök emlékére állított szimbolikus szobrok vesznek körül. Két teremben időszakos kiállítások tekinthetők meg. 2014 elején megkezdődött az Egri vár és a teljes erődrendszer turisztikai látványossággá fejlesztése. Kiállításokat hoztak létre, felújították a Fegyvertár épületét, a Szép bástyát és a Török kertet. A várban 40 férőhelyes mozi épült, amelyben 3D minőségű
12 és fél percig tartó filmet vetítenek. A film bemutatja az 500 évvel ezelőtti Magyarország végvárainak életét, világát, bepillantást nyújt a középkori város mindennapjaiba. Az Egri vár török elleni harcának állított emléket Gárdonyi Géza író “Az egri csillagok” című regényében. A regényből Várkonyi Zoltán rendezésében 1968 -ban ugyanezzel a címmel film is készült, ami még ma is nagy népszerűségnek örvend.

Dobó István Vármúzeum

 

 

Néhány szó Eger látványosságairól

 

Az Egri vár látogatói nemcsak a vár nevezetességeit keresik fel. Maga Eger városa is rengeteg érdekes látnivalóval rendelkezik. Egyik ilyen a Minaret-török kori emlékmű. Az épület 14 szög alakú, magassága 40 méter faragott homokkőből épült. 97 csigalépcsőn lehet feljutni a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. A csigalépcsővel megküzdőket csodálatos panoráma várja. Az Egri bazilika, Magyarország második legnagyobb temploma. Májustól egészen októberig az idelátogatók a déli órákban gyönyörű orgona bemutatót hallhatnak.

A Minorita Páduai Szent Antal templom, Eger legcsodálatosabb barokk temploma. Az egyemeletes díszes épület homlokzatát a Szent korona és Eger városi címere díszíti. A Kis zsinagóga a zsidó közösség imaháza volt, ma Kortárs galériaként működik. Az Agria park Eger büszkesége, látnivalói a víztorony, Zsolnay Díszkút, Dohánygyári Emléktár és a Cinema Agria mozi. Eger látványosságai között említésre méltó a Szépasszonyvölgy, amely
az elmúlt évszázadokban szorosan egybekapcsolódott az egri borok hírnevével. Napjainkban közel 200 borospince várja borkóstolásra a jókedvű kikapcsolódást kereső vendégeket. Szinte minden pincében nótázó zenészek öregbítik a magyar népzene jó hírét. A magyar muzsikaszó kellemes, páratlan élményt nyújt a Szépasszonyvölgybe látogató turistáknak. Eger városa képekben » ITT (Google+)

 

 

Népszerű szálláshelyek Egerben

 

Hotel Villa Völgy**** Wellness & Konferencia          Castello Vendég és Apartmanház          Palazzo Wellness Villa

 

» További szállások Egerben és az Egri vár közelében