Dobogókő

Dobogókő

…a pont, ahol az “Ég és a Föld összeér”

 

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja a nagy népszerűségnek örvendő kiránduló és üdülőhely Dobogókő.
A hegycsúcson húzódik Pest megye határa Pilisszentkereszt és Komárom-Esztergom megye határa Dömös. Dobogókő település korábban közigazgatásilag Pilisszentkereszthez tartozott. 2002 -ben a lakosság azonban népszavazás keretében döntött úgy, hogy Esztergomhoz szeretnének tartozni. A jelentős idegenforgalmi bevételeket produkáló Dobogókő előzőleg nagyon kis mértékben használhatta fel saját települése és az idegenforgalom felvirágoztatására, fejlesztésére ezeket a bevételeket. Dobogókő Budapest és Esztergom között fekszik, a Balti tenger szintje fölött 700 méter magasan. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a káprázatos Dunakanyarra. Nagyon tiszta időben a távolban jól kivehető a Magas Tátra hegyvonulata is.

Dobogókő panoráma

 

Dobogókő a déli részén lankásan emelkedő terület. Északon ellenben meredek sziklafalak húzódnak, közöttük pedig völgyek alakultak ki. A legismertebb ilyen völgy a Rám-szakadék. A Rám-szakadék a Rám-hegybe vágódó sziklafal. Leglátogatottab része a Három-forrás völgy. A Visegrádi-hegység 15 millió évvel ezelőtt heves vulkáni tevékenység hatására jött létre. Ezért a hegységre főként az andezit kőzet a jellemző. A felgyülemlő csapadék a sziklákban mély völgyeket vájt. A Rám-szakadék a benne vezető, kijelölt turistaúton fokozott óvatossággal kellemesen végigjárható. A túra közben látványos földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban 112 méter szinntkülönbséggel kell a vállalkozó kedvű turistáknak megbirkózniuk. A szűk és rendkívül meredek falakkal határolt szurdokvölgy magassága 35 méter, szélessége több helyen három méternél is kevesebb. A szakadékon keresztülfolyik a Rám-patak, amely a Szőke-forrás völgyében folyik bele a Malom-patakba.

» Foglaljon olcsó szállást Dobogókő területén

 

Dobogókő érdekessége a Rám-szakadék szurdokánál található Kőalja-barlang. A barlang csupána 3 méter hosszú, valamint 1,2 méter a magassága és a szélessége is. Ez egy úgynevezett áltektonikus barlang. Egy a szakadék falán leguruló kő egy másikhoz támaszkodása következtében jött létre. A Vízesés-alatti sziklaeresz barlang a Rám-szakadék négy vízesése alatt egy oldalvölgy torkolata előtt található. A barlang szélessége mindössze 5,4 méter, magassága 2,7 méter és hossza csupán 2,1 méter. A Vízesés-feletti sziklaeresz barlang szélessége 3,5 méter, magassága másfél méter, hossza csupán 2,6 méter. A barlang előtt másfél méter magas sziklapárkány húzódik, amely esőben jó menedékül szolgál a turistáknak. Dobogókő nevezetessége a Szenteltvízmedencés barlang. Megközelítőleg 670 méter tengerszint fölötti magasságban, az Eötvös-turistaház és a Miklós forrás között található. 1997 -ben fedezték fel. A 4 méter széles és 2 méter magas üreg valószínűleg kimálással keletkezett. A Kilátós barlang Dobogókő legmagasabb sziklájának az oldalán található. Alacsony és keskeny üreg, három méter után már csak egy járhatatlan szűk rés. A szakadék nővényvilágát a moha és a zuzmófajok alkotják. Az állatvilág képviselői kőzül a nyuszt és a vadmacska említhető. A madárvilágot a holló és a kerecsensólyom képviseli. Az idősebb bükkfák odvaiban a kék galamb és a fekete harkály fészkel.

Rám-szakadék túra, Dobogókő

 

A Mária barlang a Dobogókő kilátó sziklája aljában található. Itt van a siketnéma turisták Mária-kegyhelye.
A szabadtéri kegyhely mögötti sziklafalban látszik a barlang 60×60 centiméteres nyílása. Dobogókő további nevezetessége a trianon utáni Magyarország első sípályája, ahol 1978 -ban épült meg a tányéros sífelvonó. Sokan látogatják Dobogókő nevezeteségét a Turistamúzeumot, amelynek tárlatából sok érdekességet tudthatnak meg a vendégek. 1980 -ban Makovecz Imre híres építész tervezése alapján épült fel a Zsindelyes Vendégház. 2003 és 2006 között a Dobogókő-ért alapítványnak köszönhetően jelentős fejlesztésekre került sor. 2012 -ben megépültek az első fűthető Jurták a Zsindelyes Vendégház mellett. A Jurtákat azóta már nagyon sokan ki is próbálták mint szálláshelyet. Érdekes és nem mindennapi, felnőttek és gyermekek számára is izgalmas lehetőség, kaland. Dobogókő egy klimatikus gyógyüdülőhely, télen és nyáron is alkalmas kirándulóhely és síközpont.
A látnivalókon kívül érdekes zenés-táncos rendezvények, fotópályázat és dobkör is kellemes kikapcsolódást kínálnak a turistáknak. Dobogókő nem csupán a látnivalók, a természet vagy a nevezetességei miatt lett a turisták fontos zarándokhelye. Sokak szerint a Pilis-hegység a Kárpát-medence energetikai, spirituális szempontból kitüntetett helye. Őseink szerint Dobogókő a világnak az a pontja, ahol “az Ég és a Föld összeér”. Turisták tömege azért látogat el Dobogókő területeire, hogy szellemileg felfrissüljön és új energiákkal töltődjön fel.

Jurta szállások, Dobogókő

Látogasson ön is családjával Dobogókőre… » Foglaljon olcsó szállást időben!