Karlovy Vary

Karlovy Vary

 

 

Karlovy Vary a Cseh Köztársaság legnagyobb és Európa egyik legnépszerűbb gyógyfürdőhelye.
Csehország északnyugati részén a meleg vizű Teplá folyó partján fekszik. A várost három hegység öleli körül, az Érchegység, Duppaui hegység, valamint a Császárerdő. A gyógyfürdő-város területének csaknem 36 százalékát erdők és parkok teszik ki. Sétálóutcáinak együttes hossza mintegy 130 kilométer.

 

Karlovy Vary panoráma

 

 

Karlovy Vary története néhány mondatban

 

Karlovy Vary nevét IV.Károly német-római császárról, a város alapítójáról kapta 1307 -ben. Már 1508 -ban, mint Európa első gyógyhelyét említi a történelem. A 30 éves háború ideje alatt jelentősen kiépült. 1759 -ben egy hatalmas tűzvészben a város nagy része elpusztult. Ezután az épületeit klasszicista stílusban építették újjá. A 18. században vált Karlovy Vary híres európai fürdővárossá. 1870 óta nagyvárosi rangot nyert, fontos gazdasági és közigazgatási központtá vált. Az 1900 -as években a legtöbb új épületet a Fellner és Helmer vállalat építette, ami nagy változást hozott a város arculatában és életében. Létrejött két Európa hírű gyára, a Karlsbadi Porcelángyár és a Moser Üveggyár. 1992 óta Karlovy Vary műemlékvédelem alatt álló város, ma óriási világhírnévnek örvend. Évente 70 országból megközelítőleg 90 ezer üdülni vágyó látogató és közel 2 millió átutazó turista keresi fel a híres győgyfürdőt. Számos múltbeli híresség, mint Goethe, Beethoven és Gogol is kezeltette magát a város gyógyvizeiben.

 

» Kedvezményes szállások Karlovy Varyban

 

 

A fürdőváros területén 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyforrás található. Némelyik forrás vizének hőmérséklete
34-73 °C között mozog. A források vizét elsősorban fürdő-gyógykúrához, ezenkívül ugyanígy ivó-, és speciális gyógykezelésekhez is használják. Rendkívül hatékony gyógyulások tapasztalhatók az emésztőszervek és az anyagcserezavarok betegségei esetében. A legforróbb, 73 °C hőmérsékletű glaubersós hőforrások adják a hashajtó szerként ismert karlsbadi sót.

 

Karlovy Vary, Belváros

 

Karlovy vary fürdőépületeit a fontosabb gyógyforrások helyszinével az elegáns, oszlopos fedett sétány a Kollonád köti össze, ami a 11. században épült. A város rendkívül híres, rengeteg látogatót vonzó rendezvénye a Karlovy vary Nemzetközi Filmfesztivál, amely évente kerül megrendezésre. Karlovy Vary fürdőváros híressége a tányér alakú, vékony, ropogós ostyalap, a “fürdőostya”. Élelmiszeriparának híres terméke a cseh gyógynövénylikőr a Becherovka, elismert ipari terméke a Moser-üveg.

 

 

 

Karlovy Vary legnépszerűbb látnivalói

 

 • Császárfürdő: az I.számú fürdő, a Grandhotel Pupp közelében épült 1895 -ben, ma kaszinót is működtet.
 • Lázne: a város második legrégebbi III.számú fürdője, amely a Teplá folyó partján, a Malomkút kollonád mellett található. Kamaratermeiben színvonalas hangveresenyeket is rendeznek.
 • Lázne V.: az V.számú fürdő, Csehország lenagyobb fürdője, amely a Smetana Parkban található.
 • Kollonádok: Karlovy Vary híres oszlopcsarnokai. Legnagyobb a Malomkő Kollonád, 132 méter hosszú, 13 méter széles, oszlopainak száma 124 és 5 forrást véd.
 • Parkkollonád: amelynek három forrása van. Érdekesség, hogy a kollonádoknál vásárolható gyógyvizeket, nem ajánlatos nagy mennyiségben, illetve orvosi tanács nélkül fogyasztani alkoholfogyasztás és dohányzás mellett. Növényeket is tilos vele öntözni.
 • Diana kilátó: a legszebb panorámát nyújtja Karlovy Vary városra 547 méter tengerszint feletti magasságból.
  A kilátóhoz a Grandhotel Pupp -tól induló siklón lehet feljutni.
 • Mária Magdolna Templom: egy korábbi gótikus templom helyére épült barokk stílusú templom. Belső terét csodálatos oltárfestmények díszítik.
 • Szent Péter és Pál templom: 1898 -ban épült ortodox templom, egy Moszkva környéki templom mintájára épült a Karlovy Varyban gyógyuló jómódú orosz paciensek támogatásával.
 • Grandhotel Pupp: Csehország egyik leghíresebb szállodája. A 228 szobás szálloda a Pupp családról kapta nevét. A család a 18. és 19. századokfolyamán megvásárolta és restauráltatta az épület belterét és homlokzatát.

 

 

Kiemelt szállások Karlovy Varyban

 

Grandhotel Pupp*****  Hotel Imperial****  Hotel Savoy Westend*****

 

» További szállások Karlovy Vary teljes területén