Brno

Brno

 

 

Brno a lakosság számának alapján Prága után, Csehország második legnagyobb városa. A város két folyó, a Svratka és a Svitava összefolyásánál, a Dél-Morva kerületben, a Cseh-Morva dombságon fekszik. Nevének jelentése sáros, mocsaras hely.

 

Brno belvárosa, háttérben a Szent Péter-Pál katedrális

 

Brno története néhány mondatban

 

A legenda szerint Brno települést a 9. században egy Bryno nevű törzsfő alapította a Nagymoráviához tartozó területen. A 13. században betelepült német telepesek révén fejlődött várossá. Városi jogait I.Vencel cseh királytól kapta. Brno a Přemysl és a Luxemburgi-dinasztia uralkodása alatt előbb egy részfejedelemség, majd őrgrófság központja lett. Véglegesen a 17. században vált Morvaország székhelyévé. A huszita háborúk idején a város Zsigmond király oldalára állt. A katolikus morva rendek Podjebrad György cseh királlyal szemben a magyar király, Hunyadi Mátyás oldalán harcoltak. Mátyás király 1469 -ben elfoglalta a Brno-i várat, ami ezután 21 évig magyar kézen maradt.

A nevezetes Thúróczi-krónikát 1488 -ban Brnoban nyomtatták ki. A krónika 66 fametszettel illusztrálva jelent meg, 41 magyar királyt és vezért ábrázolt. A harmincéves háborúban a város lakói sokat szenvedtek, de sikeresen verték vissza a svéd-erdélyi seregek támadásait. Megerősítették a várat, ennek köszönhetően a török és porosz támadásokkal is győztesként tudtak szembeszállni. 1809 -ben a francia Napóleon felrobbantotta a vár bástyáinak egy részét.

 

» Olcsó szállások Brno teljes területén

 

 

Brno híres posztógyártása révén “Osztrák Manchester” néven vált ismertté Európában. 1780 -ban már jól működő, híres textilmanufaktúrái voltak. A város környékén kőszenet találtak, ez nagyban fellendítette az ipart és a kereskedelmet is. A vasút megjelenése után Brno nagy gyárvárossá nőtte ki magát. Az I. Cseh Köztársaság idején megalakult a Masaryk Egyetem. A város a Morávia-Szilézia tartomány fővárosa lett. A második világháború után a cseh nemzet a német lakosságot gyalog hajtotta az osztrák határ felé. Ez az esemény körülbelül 30 ezer németet érintett és a történelemben úgy maradt fenn, mint a “brünni halálmenet”.

 

Špielberk vár

 

Brno ma Csehország igazságszolgáltatási intézményeinek központja, itt székel az Alkotmánybíróság.
A város Kiállítási központja Európa legnagyobb hasonló jellegű épületcsoportjai közé tartozik. Világviszonylatban
a brnoi központ a 23. legnagyobb kiállítási komplexum. A város híres a benne megtartott motorfutamokról is.
Az Ignis Brunnsis Nemzetközi Tüzijáték-fesztivál ugyancsak nagy népszerűségnek örvend, naponta 150-200 ezer ember tekinti meg.

 

 

 

Kiemelkedő látnivalók Brnoban

 

 • Az Egyetemek: Brnoban 6 európai hírességű egyetem működik, mégpedig a Masaryk Egyetem, Műegyetem, Mendel Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Egyetem, Állatorovosi Egyetem, Honvédelmi Egyetem valamint a Kunsthochschule-Janáček Zeneművészeti Akadémia
 • Kiállítási terület: ez a legelegánsabb vásárterület, 1922 -ben alapították.
 • Kapucinusok Szentkereszt Temploma: hátborzongató látványosság. A templom szellőzőnyílás rendszere őrzi a hajdani szerzetesek kiszáradt földi maradványait, 153 múmiát.
 • Špielberk: 1277 -ben épült gótikus vár, amelyet a 17. és 18. században barokk erődítménnyé alakítottak át.
  A vár magyar vonatkozása a Jakobinus mozgalom tagjainak, többek között Kazinczy Ferencnek a várba történt bebörtönzése. Emléküket ma is egy márványtábla hirdeti. A kazamata két emeletnyi mélységben ma is látogatható.
 • Szent Péter-Pál katedrális: a 11. században épült, a Petrov dombon áll.
 • Veveří-vár: a brnoi víztározó közelében helyezkedik el.
 • Káposzta-piac (Zelený trh): területén ma ténylegesen zöldségpiac működik. A tér dísze a Parnasszus-kút, melynek kora 300 évre tehető.
 • Szent Jakab-templom: a 13. században épült gótikus építmény. Háromhajós szerkezetű, csodálatos boltozattal. Tornya 92 méter magas.
 • Villa Tugendhat: különösen ismert épület, kiemelkedő funkcionalista építmény. 2002 óta a Világörökség része.
 • A magas tornyú Óváros-ház: a gótikus és reneszánsz stílusok ötvözete.

 

Megtekintésre érdemes a Brnoi Nemzeti Színház, valamint a Lužanky elnevezésű park. A természetjárás vagy a barlanglátogatás kedvelői csodálatos élményekkel gazdagodhatnak, ha felkeresik a Morva-karszt hegységet. 100 km2 területen fekszik, több mint 1100 barlangja és szakadéka van. A legismertebb a Macocha-szakadék 138 méter mély és 100 méter széles. A kilátó teraszokról lenyűgöző látvány nyílik a mélyben kanyargó Punkva-folyóra.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Brno városában

 

Grandhotel Brno****  Hotel Grandezza****  City Apart Hotel Brno***

 

» További szállások Brno teljes területén