Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park

 

A Bükki Nemzeti Park egyike Magyarország első nemzeti parkjainak.A Bükki Nemzeti Park címere 1977 -ben alapították, csaknem 403 km2 területen fekszik. A Bükki Nemzeti Park az ország északkeleti részén emelkedő Északi-Középhegységben, más elnevezésén az Észak-magyarországi középhegységben található.
A hegyvonulat földrajzilag átnyúlik Szlovákia területére is és az Északi-Kárpátok belső pereméhez tartozik. A nemzeti park igazgatósága Egerben székel. Az Északi-középhegység túlnyomó részben vulkanikus hegyek csoportja. Ez alól kivételt képez a gazdag földtörténeti múlttal rendelkező Bükk hegység. A hegység nagyobb részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, elsősorban a dolomit és a mészkő alkotják. A Bükk hegység fennsíkjának 800 méternél magasabb felületét meredek sziklaszirtek ölelik körül. Említésre méltóak többek között a Vörös-kő, a Pes-kő, a Bél-kő valamint a Tar-kő. Mindegyikről fennséges kilátás nyílik a Bükk hegység déli lábára. Ezeken a sziklaszirteken halad keresztül Magyarország Országos kéktúra vonala. Ez az útvonal az ország északi tájain vezet végig, az Irott-kőtől egészen Hollóházáig. A jelzett turistaút hossza eléri az 1118 kilométert. A kéktúra vonal nem csupán Magyarország, de egyidejűleg Európa első hosszútávú turistaútja is.

 

A Bükki Nemzeti Park hegységében ma már több mint 850 barlangot tartanak nyilván. Közülük a legmélyebb a 250 méter mélységű és 6700 méter hosszúságú István-lápai barlang. Ezen kívül ismertek még a lillafüredi Anna és a Szent-István cseppkőbarlangok, a miskolctapolcai Tavas-barlang és a szabadon látogatható Balla és Szeleta barlangok. A Bükki Nemzeti Park forrásai és patakjai rendkívül bővizűek. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak, melynek vízesése a Fátyol-vízesés 17 méter magasból hullik alá. A Bükki Nemzeti Park területének csaknem 95% -át erdő borítja. A legterjedelmesebbek a cseres-tölgyesek, amelyeket feljebb a magasabb területeken gyertyános-tölgyesek váltanak fel. 600 méter magasság fölött már csak inkább a hegyvidéki bükkösök területei jellemzőek. A hegységben a bükkösökön kívül telepített fenyveserdők is előfordulnak.

 


Bükk hegység, Lillafüred panoráma a Szeleta-tetőről

A Bükki Nemzeti Park egyik legérdekesebb helye az úgynevezett Őserdő, amelynek bükkfái 180-200 évesek. A bükki Őserdő a Tar-kő és az Istállós-kő között az úgynevezett Virágos-sár oldalán húzódik. Az Őserdőnek köszönhetően a Bükki Nemzeti Park erdőrezervátummá nyilvánított terület. A Bükki Nemzeti Park fennsíkján változatos növényvilág található. Él itt néhány ritka növényfaj mint a karcsú- és moldvai sisakvirág, a sárga ibolya, a tűzliliom vagy az északi sárkányfű. A legeltetett hegyi rétek jellegzetessége a szártalan bábakalács, ami a park emblémáját is díszíti. Számtalan gyönyörű orchídea fajta is gazdagítja a park növényvilágát, ilyen például a Boldogasszony papucsa elnevezést viselő orchídea.

 

A Bükki Nemzeti Park rovarvilágának egyik kivételes tagja a bükki szerecsenboglárka. A hegyvidéki fajok között kiemelkedően jellegzetes a havasi tűzlepke, a havasi cincér, az alpesi gőte, valamint a gyepi béka. Ritka madárfajok is fészkelnek és költenek a park területén mint a kövirigó, az uhu és a holló. A ragadozó madarak családját a fokozottan védett parlagi sas, a kerecsensólyom és a kígyászölyv képviselik. A Magyarországon élő denevérfajok szinte mindegyike megtalálható a park területén. A vizekben sebes pisztráng él. Néhány énekes madár is fészkel a vidéken ilyenek a kövirigó, vízirigó és az őrgébics. Az emlősök közül a hiúz tőbb mint tíz éve a park lakója. Rokona a vadmacska sokkal nagyobb, népesebb állományt képvisel a park területén. A nagyvadak közül a muflon, gímszarvas valamint a vaddisznó is gyakori a vidéken. A Bükki Nemzeti Park fennsíkjain legel a lipicai ménes, amely az ország határain túl is nagy elismerésnek és hírnévnek örvend.

 


Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

A Bükki Nemzeti Park területén nagyon sok olyan bemutatóhely működik, amelyek minden évben a látogatók tömegeit vonzzák oda. Nemcsak a természetjárás, a növény illetve állatvilág, a hegyek és legelők szépsége, de ezek mellett a kultúrális rendezvények, programok is gazdag, színes lehetőségeket kínálnak. Egyszóval egy kellemes, egészséges túra keretében hasznos információkkal tele csodás élményekben lehet részünk. Érdemes illetve tanulságos megnézni az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület bemutatóhelyét. A Salgótarján-Baglyaskő vár Természetvédelmi Látogatóközpont ugyancsak érdekes látnivalókkal várja vendégeit. A Hollókő-Tájház valamint az Árokkő-Tájház megtekintése úgyszintén érdekes és tanulságos kirándulási célpont. Lillafüreden található az Anna-barlang és a Szent István-barlang, mindkettő szépsége és érdekessége vitathatatlan. Lillafüreden tekinthető meg “A múlt emlékei a Bükkben” elnevezésű kiállítás. Említésre érdemes látványosság a Bükki Nemzeti Park területén a szilvásváradi Millénium Kilátótorony, valamint a kellemes sétát, túralehetőséget ígérő erdőteleki Arborétum. A Bükki Nemzeti Park valóban sokféle környékismereti és történetismereti programmal várja a turistákat.

 

Fedezze fel ön is a Bükki Nemzeti Park csodálatos világát…

» Foglaljon olcsó szállást a Bükkben!