Salzburg

Salzburg

 

 

Salzburg Ausztria északnyugati részén terül el. A város a Salzburg tartomány székhelye. Lakosainak számát tekintve Bécs, Graz és Linz után a negyedik legnagyobb osztrák város. Salzburgot gyakran Mozartstadtnak is nevezik, mivel itt született és életének több mint a felét töltötte itt a híres zeneszerző Wolfgang Amadeus Mozart. Salzburg a Salzburgi-medencében fekszik. Belsőhegyei a Várhegy a várnál, a Mönschberg, Rainberg és a Kapuzinerberg. A várostól délre emelkedik a Hellbrunner Berg.

 

A gyönyörű Hallstatti-tó, amely Salzburgtól mintegy 75 km-re található

 

 

 

Salzburg története néhány mondatban

 

A városról eredetileg már az 1120-1130 évekből származó dokumentumok említést tesznek. Emiatt Salzburg a mai Ausztria legrégibb településének tekinthető. Különösképpen az Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkeznek gazdag történelmi múltra visszatekintő hagyományokkal. Salzburg történelméből az újkőkor óta egészen a rómaiak bevonulásáig maradtak fenn településnyomok, egészen a 15. században Augusztus császár uralkodásának idejéig. A város kezdetben a Salzach bal partján indult fejlődésnek. Később Claudius császár uralkodása alatt már fontos közigazgatási központ volt. A város a késői középkorban a Keleti Frank Királysághoz tartozott. A Német-római Birodalomban hosszú időre önállósította magát. A barokk korban a város a késői felvilágosodás központjává vált. Az 1800 -as évek után gyors és hatékony fejlődés kezdődött Salzburg életében. Sok tudós és művész jött a városba. 1886 -ban megindult a villamosközlekedés. 1991 -ben már szabad választásokat tartottak. 1997 szeptember 17.-én Salzburg Óvárosa az UNESCO Világörökség részévé vált.

 

» Olcsó szállások Salzburg teljes területén

 

 

Salzburg ma 14 közigazgatási területre osztódik. A város egyik fontos ágazata a turizmus. Salzburgot sok páratlan történelmi műemlék és egyébb látványosság teszi egyre vonzóbbá a turisták számára. A téli hónapokban nagyon sok, téli sportot kedvelő vendég tartózkodik a városban. A tavaszi és nyári hónapokban a város és annak csodás környéke a túra kedvelők egyik kedvenc kirándulóhelye.

 

Mirabell-kastély virágoskertje, Salzburg

 

 

 

 

Salzburg népszerű látnivalói

 

 • Ferenc-rendiek temploma (Franziskanerkirche): a város talán legszebb temploma, melyet a ferences szerzetesek hoztak létre. Építészetileg nagyon érdekes, látható rajta a keresztény templomépítés három jellegzetes stílusa, a román stílusú kapubejárat, a pazar díszítésű barokk jegyek és a magas gótikus karzat.
 • Festung Hohensalzburg: Közép Európa legnagyobb és legrégibb kastélya. 524 méter magasan áll, így a város bármely pontjáról jól látható. Az erődöt a 21. században építették. A salzburgi érsekek ezzel akarták megmutatni és kifejezni gazdagságukat és hatalmukat. A várba négy kapun keresztül lehet bejutni. A felső udvarban a gótikus Szent György-kápolna áll, amely Leonhard salzburgi érsek alakját örökíti meg. A vár legerősebb bástyája a Bürgermeisterturm.
 • Glockenspiel: az épület a Residenzplatzon áll. 1577 és 1602 között építtette Wolf Dietrich építész, abból a célból, hogy saját magának és hercegi vendégeinek egy megfelelő és kellemes otthont biztosítson.
  A toronyban 1702 -ben Johann Ernst Thun érsek helyezte el a híres harangjátékot. A harangjáték elhelyezésére a helyi érsekek az amszterdami harangjáték alapján kapták az ötletet. Ma ez Salzburg egyik legnagyobb turisztikai látványossága. A harangjáték minden nap háromszor szólal meg és Mozart, Haydn valamint Weber dallamait játsza.
 • Hellbrunni kastély: Markus Sittikus építette 1612 -ben, érseki beiktatása után. Stílusa hasonló az észak-olaszországi nemesi és püspöki házakéhoz. A kastélyban megtekinthető a hercegi terem, az Antecamérát. Érdekes látványt nyújt a tapétaszoba, amelynek falait a 18. századból származó kínai papírtapéta díszíti. Legcsodálatosabb a díszterem, amelyben lenyűgöző térhatású festmények láthatók. A perspektivikus képeket Fra Arsenio, az egyházi fejedelem udvari festője festette. Hellbrunn legszebb látványossága a Baccus térnél kezdődő Wasserspiele-Vízijátékok. A Madárdalok barlangja Hellbrunn legromantikusabb barlangja. Egyetlen mozdulatra csodálatos madárének csendül fel benne és változatos színű szökőkutak lépnek működésbe. A barlangtól kicsit távolabb öt életkép látható, amelyeket szintén a víz energiája hoz mozgásba.
 • Hercegérseki palota: a 17. század elején építették. Termeiben a reneszánsz és barokk korban élt gazdag papfejedelmek életébe kaphatunk bepillantást. A Carabinieri-terem a püspökök színház- és díszterme.
  A Rittersaal-lovagterem a testőrök tartózkodási helye volt. A falakon nagy kiterjedésű festmények vannak, amelyek Nagy Sándor életéből ábrázolnak fontosabb eseményeket. A Konferencia-teremben tanácskozásokat és koncerteket tartottak. A terem falai között hajdan Mozart is játszott. Az Audenzsaale-fogadóterem legjelentősebb dísze a brüsszeli kárpitozás. A Rezidensgalerie-ritka, gazdag képgyűjtemény, amely 1710 -ben létesült. A császárterem falait Habsburg-házi császárok portréi díszítik.
 • Mirabell-kastély: 1606 -ban Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette kedvesének Salome Altnak, akivel tizenöt közös gyermeke született. Érdemes megnézni a Marmorsaalt-Márványtermet, amelynek mennyezeti freskóit Rottmayer festette. A vörös és aranyszínű terem ma koncertek helyszínéül szolgál. A délkeleti szárnyban tekinthető meg a kápolna, amelynek csodás ékessége a vörösmárvány oltár. A kastély parkját úgy emlegetik mint a világ egyik legszebb virágoskertjét. A parkban látható szimbólikus szoborcsoportok Otto Mosto alkotásai, a Tüzet, a Vizet, a Földet és a Levegőt jelképezik. A bástyakertben tekinthető meg a legrégibb német szabadtéri színpad, a Heckentheather.
 • Mozart-szülőháza: az épület három szintjén időszakos és állandó kiállítások látogathatók. A harmadik emeleten található az egykori Mozart lakásban, a híres zeneszerző clavichordja, zongorája. Itt látható a művész gyermekkori hegedűje és a többi későbbi hangszere is. A lakás a zeneszerző életében tipikus polgári lakás képét tükrözi vissza.
 • Szent Péter-főapátság és kápolna: a Mönchberg sziklák alatt elterülő téren található a kolostor és a templom, amelyet többször bővítettek és a 12. században egy zárdát is létesítettek mellé. A kolostor közepén áll a Szent Ruppert-kút, rajta egy domborodó, Szent Virgilt ábrázoló figura díszlik. Ez valaha a városkapu ékessége volt.
  A templom az egyetlen román stílusú templom Salzburgban. Az apátsági templom melletti út a Szent Péter-temetőbe vezet. A temetőt három oldalról árkádok árnyékolják. A sziklafalakban kis kápolnák sorakoznak, melyek közül említésre és megtekintésre méltó a Katalin-kápolna valamint a Mariazell-kápolna.

 

Kiemelkedő szálláshelyek Salzburgban

 

Hotel Bristol Salzburg*****  Hotel Stein****  Hotel Schöne Aussicht***

 

» További szállások Salzburg teljes területén