Innsbruck

Innsbruck

 

 

Innsbruck Ausztria Tirol-tartományának székhelye, az Alpok gyöngyszemének is nevezik. Az Osztrák Alpok hegyláncolatai között az Inn folyó partján fekszik.

 

Innsbruck tájkép

 

 

Innsbruck története néhány mondatban

 

Innsbruck területe a történelmi dokumentumok szerint már az ősidők óta lakott volt. Legfőképpen a környéken fellelhető só és réz csábította letelepedésre az embereket. A mai Innsbruck megalapítása az 1180 -as évre tehető, amikor Andechs gróf irányítása alatt felépítették a bástyafalakkal körbefogott várat. Később pénzverdét is létrehoztak. Mivel Innsbruck közlekedésföldrajzi adottságai rendkívül kedvezőek, a város nagyon gyorsan fejlődésnek indult. A 13. század végétől, Európában először, a városban már bank is működött. Innsbruck 1363 -ban Tirol habsburg fennhatóság alá került. Később tartományi székhellyé vált, majd rövid ideig császári székhely is volt. Az 1800 -as években a franciák és a bajorok többször elfoglalták, de a tiroliak minden esetben elűzték a betolakodókat.

 

» Olcsó szálláshelyek Innsbruck teljes területén

 

 

 

Nagyon heves harcok folytak az Inn folyón átívelő fahídért, aminek a helyébe 1872 -ben új vashíd épült.
A második világháború után Innsbruck francia zónaterület lett. 1988 -ban a város életének jelentős eseménye
volt, amikor II.János Pál pápa itt tartott szentmisét. Innsbruck mindig fontos gazdasági szerepet töltött be Európában. A város gazdasági fejlődésének fontos momentuma volt az egyetem megalapítása, valamint az országos vasúthálózathoz való csatlakozás és nem utolsó sorban a repülőtér megépítése. A város 800 éves gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A városhoz nagy történelmi személyek neve fűződik, többek között Mária Teresia és Maximilian császár neve.

 

Innsbruck kultúrája és történelmi művészete rendkívül sokszínű. Számtalan barokk stílusban megépült katolikus templommal büszkélkedhet. Épületein megtalálható minden jelentős építészeti korszak, mint a gótika,
a barokk kor és a reneszánsz jellegzetessége. A műkedvelők nagyon sok galériát és kiállítást tekinthetnek meg. Innsbruck kastélyai, múzeumai és színházai látogatók tömegét vonzzák a városba.

 

Ambras kastély, Innsbruck

 

 

Innsbruck páratlan lehetőség azok számára, akik szeretik a természetet, a hegyeket és lélegzetelállító tájat keresnek. Az Alpok mindenféle sportolási lehetőséget kínálnak. Innsbruck híres olimpiai város. A tiroli hegyekben a kijelölt útvonalakon a túra szerelmesei csodás tájakra lelhetnek. A hegymászók, sziklamászók, ejtőernyősök vagy a kerékpározók is hódolhatnak kedvtelésüknek. A hegyek által körbefogott sík, füves területeken nagyszerű
teniszpályák és golfpályák vannak.

 

 

 

Innsbruck legnevezetesebb látnivalói

 

  • Maria Theresia Straße: a város központja. Színes, érdekes házak hátterében a tiroli hegyek csodálatos látványa tárul a látogatók elé.
  • Hofburg császári palota: Ausztria államfőjének hivatalos rezidenciája. Egykor a Habsburg uralkodók rezidenciája volt. 1438-1583 valamint 1612-1806 -ig a Német-római Birodalom királyainak és uralkodóinak, majd Ausztria uralkodóinak volt a székhelye, egészen 1918 -ig.
  • Ambras kastély: Innbruck fölé magasodó dombokra épült, reneszánsz stílusú kastély. Nagyszerű példája a középkori várépítészetnek. A 10. századi dokumentumok már említik a kastély elődjét Ambras vagy Omras néven, ami erődítmény volt. Az akkori Bajorország dél-nyugati sarkán, az Andech grófi család lakta. A mai kastélyt II.Ferdinánd főherceg építtette, amikor Tirol kormányzójává választották. Az építéssel két itáliai építészt bízott meg, azzal az utasítással, hogy a középkori erőd maradványaira egy csodaszép kastélyt építsenek. 1855 -ben Karl Ludwig főherceg, tiroli kormányzó nyári rezidenciává alakította át a kastélyt. Parkját az akkor divatos angol kertek mintájára újíttatta fel. Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása után 1919 -ben a kastély az osztrák állam tulajdona lett. Később a Művészettörténeti múzeum igazgatása alá került. Híres a kastély Spanyol terme. A Portré Galéria a 15-16. század festészetét mutatja be. Érdekes fegyvergyűjtemény is látható a kastélyban.
  • Ottoburg: a város legrégebbi épülete. Szürke homlokzatával, piros redőnyeivel, kis ablakaival az utca kiemelkedő színfoltja. Falai az utca felé változatos szögekben kiugróak. Belsejében figyelemre méltó ókori szalonok és egy kitűnő minőségű étterem van. A szalonokban az alsóbb szinteken gyönyörű csillárok és faragott mennyezet látható. Ottoburg a 15. század végén épült.
  • Wilten bazilika: sajátosságai a pápai címer, az orgona és a gyönyörű freskók. Itt van Észak-Tirol legrégebbi plébániája. A bazilikát egy pap-építész építette 1751 és 1755 között. A bazilika képei közül legcsodálatosabb a Mária kegyhelye. 1988 -ban János Pál pápa is felkereste a bazilikát, amelyet többféle néven is ismernek, úgy mint a Miasszonyunk, Szeplőtelen Fogantatás vagy a Szűzanya a négy pillér. A bazilika belseje a finom színek keveredése, a helyiségekben rengeteg arany díszítés látható. A főoltár a “Négy pillér” egy nagy koronával fedett. A “Szűz és a Gyermek” szobor körülbelül 1 méter magas. A bazilika gótikus stílusban épült főként faragott homokkőből. Homlokzata a barokk építészeti stílus jegyeit hordozza.
  • Goldenes Dachl (Aranytető): a város jelképe. Aranyozott cserepes kicsike erkélyes ház, amelyben egykor első Miksa uralkodó élt.
  • Seefeld Tirol: a sífutás fontos központja, szép természetvédelmi terület. Nemcsak a téli sportoláshoz, de meleg időben a sétákhoz, túrákhoz remek adottságokkal rendelkezik. Seefeld a legelőkelőbb tiroli üdülőhely.

 

 

Kiemelt szálláshelyek Innsbruckban

 

Grand Hotel Europa*****  Hotel Grauer Bär****  Hotel Huberhof***

 

» További szállások Innsbruck teljes területén